Елитът ще стане безсмъртен, а масата - безполезна класа

Западните мислители ни убеждават, че глобализацията ще донесе на човечеството равенство и свобода, което било негова основна цел. Но всичко е точно наобратно

Да си ненужен - срещу това ще трябва да се изправят милиони хора

Футуролозите прогнозират, че бъдещето общество ще е разделено на касти. И няма да завърши добре.

Роботите идват

Човекът сам не знае кой е той, но от друга страна чувства своите нужди перфектно. Храна, власт, секс – това са основните двигатели на цивилизацията. За да удовлетвори тези си нужди, човек отива на работа и получава заплата. Сега всичко се движи към това, че през следващите 20 години по-голямата част от хората ще загубят работата си, а с нея ще загубят и стимулите си за живот.

Да остави милиони хора без работа може само изкуственият интелект. За това говори Ювал Ноа Харари, израелски историк и автор на световния бестселър „Sapiens: Кратка история на човечеството“ и „Homo Deus: Кратка история на бъдещето“. Харари напомня на читателите, че хората винаги са били неравностойни. Частната собственост засили това неравенство. Все пак държавите започнаха да се грижат за „обикновените хора“, но с користни цели. Владетелите имаха нужда от здрави войници за армиите си, а индустриалните икономики от масов труд и заетост. Поради това държавите инвестираха в своите системи за здравеопазване, образование и социални програми.

Пост-индустриалната ера обаче вече е в двора ни. На въоръжение във всички армии, има роботи и дронове, които се контролират от малки групи военни професионалисти, а върху фабричните конвейери се трудят умните машини. Въпросът е: какво ще правят властите и силните на света с народните маси?

На кой си нужен?

„Исторически разбиранията за работата се променяха няколко пъти - казва Харари – В продължение на доста големи периоди хората въобще не са работели, а само са оцелявали, а самата идея: ставам и към 8,00 часа отивам на работа, и там съм до 17,00 часа и това е съвременното понятие. Безпокойството, дължащо се на загубата на работа, също е сравнително ново явление. В хода на индустриалните революции през последните векове човек непрекъснато се страхува, че машини ще вземат връх и самият той ще стане ненужен. Аз мисля, че този път това може да се окаже вярно“.

Да си ненужен - срещу това ще трябва да се изправят милиони хора. А това е по-лошо от експлоатацията на един човек от друг, смята Харари.

Масовата загуба на работни места ще доведе, че към средата на века в обществото ще се образува безполезна класа. Така вече я наричат и тя ще включва не само безработните, но и всички, които няма да могат да получат достъпна работа. „В XXI век неравенството в обществото ще достигне историческия си максимум“ - пише историкът. Това неравенство ще бъде не само социално, но и биологично.

„Обновете ми мозъка!“

В биологията сега протичат революционни промени. Огромни пари се изсипват в невронауката. Появи се и биохакинга - метод за подобряване на способностите на човешкото тяло и ум. Биоинженерите сега могат да отглеждат нови органи, да обновяват старите, да се намесват в организма на генетично ниво и т.н. Има по-радикални подходи, които по същество предполагат сливането на човек и компютър. В кръвоносната система можете да пуснете нанороботи, така че те да почистят съдовете и да доставят лекарства там, където е необходимо, като в същото време да унищожават тумори и вируси. В САЩ е създаден чип, който, имплантиран в мозъка, ще изпраща сигналите си от една здрава клетка в друга, като заобикаля повредените участъци. Има мозъчен имплант, който изпраща нервните импулси на персонален компютър, а той от своя страна дава команди на различните електронни устройства в дома. С други думи, напредналите научни технологии усилват нашите физически и умствени способности и скоро ще могат да премахнат стареенето и дори смъртта.

Какво ще ви е необходимо, за да сте сред щастливците? Отговорът е ясен: много пари. Това означава, че една малка група, световният елит, ще може да „помпа“ тялото и мозъка си, а масата обикновени хора ще са лишени от това. „В резултат на това човечеството ще бъде разделено на две биологични касти от супермени и безполезна класа - прогнозира Харари - До 2100 г. богатите наистина могат да станат по-талантливи и по-умни от бедните. Веднага щом възникне този разрив, нищо не може да го промени. И това ще бъде най-голямата революция в историята не само на човечеството, но и на целия живот на Земята. Ако този проблем не бъде регулиран, малка група от хора ще получи достъп до технологиите и ще може да определя бъдещия живот на Земята“.

Харари се опитва да ни утеши. Може би, предполага той, в някои страни, в които са вкоренени хуманните идеали, ще продължат да подкрепят народните маси. Например, всеки представител от безполезната класа ще получава така наречения безусловен базов доход - определена сума, която ще им позволи да вържат двата края на своя живот. Има и други идеи. Много хора в бъдеще ще предпочитат да живеят във виртуалната реалност. Например, да играят компютърни игри. На същото мнение е и Бил Гейтс.

Ако се запознаете с някои статистики, тези прогнози не изглеждат фантастика. Според американските икономисти свободното време при нискоквалифицираните работници през последните 15 години се е увеличило на 4 часа седмично, а 3 часа от тях те губят за видео игри. Харари смята, че до 2050 г. хората ще проучат нови сценарии за игри и ще прекарат цялото си свободно време във виртуалната вселена. Възможно е играча да се превърне в официална професия. Друга популярна специалност ще бъде дизайнер на виртуалните светове.

Така или иначе, двете касти, елитът и безполезната класа, ще трябва да живеят на една и съща планета. И съседст­вото на обикновения хомосапиенс с „напомпания“ киборг няма да завърши добре за първия.

(Превод специално за „Труд“ Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения