Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Елитът ще стане безсмъртен, а масата – безполезна класа Западните мислители ни убеждават, че глобализацията ще донесе на човечеството равенство и свобода, което било негова основна цел. Но всичко е точно наобратно

Да си ненужен – срещу това ще трябва да се изправят милиони хора

Футуролозите прогнозират, че бъдещето общество ще е разделено на касти. И няма да завърши добре.

Роботите идват

Човекът сам не знае кой е той, но от друга страна чувства своите нужди перфектно. Храна, власт, секс – това са основните двигатели на цивилизацията. За да удовлетвори тези си нужди, човек отива на работа и получава заплата. Сега всичко се движи към това, че през следващите 20 години по-голямата част от хората ще загубят работата си, а с нея ще загубят и стимулите си за живот.

Да остави милиони хора без работа може само изкуственият интелект. За това говори Ювал Ноа Харари, израелски историк и автор на световния бестселър „Sapiens: Кратка история на човечеството“ и „Homo Deus: Кратка история на бъдещето“. Харари напомня на читателите, че хората винаги са били неравностойни. Частната собственост засили това неравенство. Все пак държавите започнаха да се грижат за „обикновените хора“, но с користни цели. Владетелите имаха нужда от здрави войници за армиите си, а индустриалните икономики от масов труд и заетост. Поради това държавите инвестираха в своите системи за здравеопазване, образование и социални програми.

Пост-индустриалната ера обаче вече е в двора ни. На въоръжение във всички армии, има роботи и дронове, които се контролират от малки групи военни професионалисти, а върху фабричните конвейери се трудят умните машини. Въпросът е: какво ще правят властите и силните на света с народните маси?

На кой си нужен?

„Исторически разбиранията за работата се променяха няколко пъти – казва Харари – В продължение на доста големи периоди хората въобще не са работели, а само са оцелявали, а самата идея: ставам и към 8,00 часа отивам на работа, и там съм до 17,00 часа и това е съвременното понятие. Безпокойството, дължащо се на загубата на работа, също е сравнително ново явление. В хода на индустриалните революции през последните векове човек непрекъснато се страхува, че машини ще вземат връх и самият той ще стане ненужен. Аз мисля, че този път това може да се окаже вярно“.

Да си ненужен – срещу това ще трябва да се изправят милиони хора. А това е по-лошо от експлоатацията на един човек от друг, смята Харари.

Масовата загуба на работни места ще доведе, че към средата на века в обществото ще се образува безполезна класа. Така вече я наричат и тя ще включва не само безработните, но и всички, които няма да могат да получат достъпна работа. „В XXI век неравенството в обществото ще достигне историческия си максимум“ – пише историкът. Това неравенство ще бъде не само социално, но и биологично.

„Обновете ми мозъка!“

В биологията сега протичат революционни промени. Огромни пари се изсипват в невронауката. Появи се и биохакинга – метод за подобряване на способностите на човешкото тяло и ум. Биоинженерите сега могат да отглеждат нови органи, да обновяват старите, да се намесват в организма на генетично ниво и т.н. Има по-радикални подходи, които по същество предполагат сливането на човек и компютър. В кръвоносната система можете да пуснете нанороботи, така че те да почистят съдовете и да доставят лекарства там, където е необходимо, като в същото време да унищожават тумори и вируси. В САЩ е създаден чип, който, имплантиран в мозъка, ще изпраща сигналите си от една здрава клетка в друга, като заобикаля повредените участъци. Има мозъчен имплант, който изпраща нервните импулси на персонален компютър, а той от своя страна дава команди на различните електронни устройства в дома. С други думи, напредналите научни технологии усилват нашите физически и умствени способности и скоро ще могат да премахнат стареенето и дори смъртта.

Какво ще ви е необходимо, за да сте сред щастливците? Отговорът е ясен: много пари. Това означава, че една малка група, световният елит, ще може да „помпа“ тялото и мозъка си, а масата обикновени хора ще са лишени от това. „В резултат на това човечеството ще бъде разделено на две биологични касти от супермени и безполезна класа – прогнозира Харари – До 2100 г. богатите наистина могат да станат по-талантливи и по-умни от бедните. Веднага щом възникне този разрив, нищо не може да го промени. И това ще бъде най-голямата революция в историята не само на човечеството, но и на целия живот на Земята. Ако този проблем не бъде регулиран, малка група от хора ще получи достъп до технологиите и ще може да определя бъдещия живот на Земята“.

Харари се опитва да ни утеши. Може би, предполага той, в някои страни, в които са вкоренени хуманните идеали, ще продължат да подкрепят народните маси. Например, всеки представител от безполезната класа ще получава така наречения безусловен базов доход – определена сума, която ще им позволи да вържат двата края на своя живот. Има и други идеи. Много хора в бъдеще ще предпочитат да живеят във виртуалната реалност. Например, да играят компютърни игри. На същото мнение е и Бил Гейтс.

Ако се запознаете с някои статистики, тези прогнози не изглеждат фантастика. Според американските икономисти свободното време при нискоквалифицираните работници през последните 15 години се е увеличило на 4 часа седмично, а 3 часа от тях те губят за видео игри. Харари смята, че до 2050 г. хората ще проучат нови сценарии за игри и ще прекарат цялото си свободно време във виртуалната вселена. Възможно е играча да се превърне в официална професия. Друга популярна специалност ще бъде дизайнер на виртуалните светове.

Така или иначе, двете касти, елитът и безполезната класа, ще трябва да живеят на една и съща планета. И съседст­вото на обикновения хомосапиенс с „напомпания“ киборг няма да завърши добре за първия.

(Превод специално за „Труд“ Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Съдейки по поведението на цецо, авторът е напълно прав.

  2. Още едно потвърждение, че базовият доход няма мирна алтернатива за човечеството и България в частност. Нещо повече, ние трябва да го приложим заедно с други мерки още с мандата на 45 НС, ако желаем премахване на бедността, справяне с демографската катастрофа и ускорено икономическо развитие.

  3. Роботите щели да произвеждат всичко и нямало да има работа за хората. Ами това което произведат роботите на кого ще го продават. Може би на други роботи. Да не говорим че и роботите и изкуствения интелект са много далече от човешките възможности и в близките 100 години едва ли ще се доближат до това което може човека.

  4. Щом хората стават ненужни, това означава, че експеримента за развитиена човечеството идва към своя край. Явно това се случва циклично и има ясни доказателства за предни цивилизации обитавали Земята. Всички ще изгубят живота си, но богатите ще изгубят повече от живота си. Те ще изгубят илюзията, че са безсмъртни и недосегаеми. Наблюдаващите ни извънземни цивилизации които трупат база данни за сегашната и предходните цивилизации стигащи до самоунищожение все още не могат да си отговорят на въпроса. Защо у хората от Земята, живеещи толкова кратко, /средно 75г./ има толкова много алчност и толкова малко човечност?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.