Емил Димитров: Връщаме 28 контейнера с отпадъци в Италия

28 от пристигналите до момента 127 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-Запад получиха разрешение за реекспорт.

Контейнерите с боклука ще тръгнат обратно във вторник или сряда, в зависимост от трафика на корабите, уточни министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той посочи, че централата в която е трябвало да горят отпадъците, е затворена, защото няма разрешение за филтри.

"Ще се върнат всички контейнери, които не отговарят на кодовете, с които са внесени", каза Димитров. Изготвен е списък за митническо разузнаване и при най-малко съмнение за трите най-рискове кодове, вносът ще бъде върнат обратно. Ще се минава и през ограничен брой пунктове.

Част от товара, който пристигнал на пристанището от 9 октомври до 25 ноември 2019 година, получи разрешение за реекспорт след работно съвещание в прокуратурата. Както е известно, по вноса на контейнерите с отпадъци от Италия се води досъдебно производство в Районната прокуратура във Варна по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Смесеният боклук, който е деклариран като пластмасови отпадъци и каучук, а съдържа текстилни, стъклени и дървени отпадъци, ще бъде върнат на изпращача – италианската фирма „Дентиче пантелоне“ от град Салерно.

Получател на 127 контейнера е фирма „Блацион“ ООД, която е регистрирана в София. Отпадъците от Италия са били предназначени за „Trash Universe“ ЕООД в град Гълъбово, където е трябвало да бъдат изгорени, посочиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Реекспортът ще бъде осъществен от контейнерния превозвач „Maersk“. 40-футовите контейнери с италиански боклук са в режим временно съхранение до 90 дни, чийто срок е изтекъл за по-голямата част от тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България