Емил Радев във варненското училище-посланик на ЕП: Не трябва да се стига до нов военен конфликт в Близкия Изток

Евродепутатът Емил Радев заедно с директора на Първа гимназия Веселин Василев на среща с школата по история

Наред с жертвите, които взима, нов военен конфликт в Близкия Изток би генерирал нова бежанска вълна и огромни икономически загуби. Дано здравият разум да надделее и да не се стигне до продължаващи военни действия и терористични атаки. Искрено се надявам ескалиралото напрежение да бъде туширано. Това каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев при срещата си с ученици от варненската Първа езикова гимназия, избрана за училище-посланик на ЕП през учебната 2019/2020.

Той посочи, че в ролята си на посредник ЕС полага усилия за намиране на мирен изход от кризата в този толкова чувствителен регион и увери, че страната ни води мъдра и много умерена външна политика, в резултат на която в момента по границата ни с Турция се отчита нулев миграционен натиск.

Учениците от школата по история с ръководител Нели Димова показаха огромен интерес към актуалните теми на деня, включително и напрежението между САЩ и Иран. Те поставиха редица въпроси относно работата в ЕП, механизма на взимане на консенсусни решения в ЕС, предизвикателствата пред страната ни, свързани с Брекзит, миграционната криза, усвояването на еврофондовете, дългоочакваното членство в Шенген, приемането на еврото.

Емил Радев припомни на гимназистите всички възможности, които предлага ЕС да учат, да пътуват и непрекъснато да надграждат своето образование.

„Младите хора са най-добрите посланици на ЕС. Това потвърждават и проучванията. Одобрението, с което Евросъюзът се ползва сред младите хора у нас достига 82%, докато този дял е наполовина по-малък сред хората над 65-годишна възраст”, отбеляза Радев, като цитира изследване на „Евробарометър“, осъществено по поръчка на Европейската комисия през 2017-та, когато се навършиха 10 години от членството ни в ЕС.

Евродепутатът е възпитаник на елитната Първа гимназия във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България