Емил Радев: Европарламентът отвори пътя за окончателното сваляне на мониторинговия механизъм за България

Европейският парламент изцяло подкрепя свалянето на мониторинговия механизъм за България. Това заяви във Варна евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който е и зам.-председател на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

"Само преди няколко часа това становище беше изпратено в писмо от председателя на ЕП Давид Мария Сасоли до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Всички големи политически сили изрично подкрепиха свалянето на мониторинга за България”, изтъкна Емил Радев и благодари на колегите си от българската делегация в ЕП, с които са работили съвместно за отпадането на механизма.

"Работим заедно и по други важни каузи като приемането на България в Шенген и виждаме, че когато действаме единно, защитавайки интересите на страната ни, постигаме успех", отбеляза Радев. Той обясни, че преди да се произнесе окончателно относно мониторинговия механизъм за България, ЕК очаква и становището на Съвета. Радев прогнозира, че то ще бъде факт през януари.

"Изпълнили сме всички 17 изисквания, които ни бяха поставени през 2017 г. Промените в законодателството ни и по отношение на независимостта на съдебната система са необратими. От началото на членството ни досега бяха извършени много реформи за хармонизиране на законодателството с европейското, както и в самата съдебна система. Създадоха се Специализирания съд, Специализираната прокуратура, Антикорупционната комисия. Разбира се, реформите ще продължат, но не защото някой отвън ни ги иска, а за да направим правораздаването още по-бързо и по-справедливо", посочи Емил Радев.

Той припомни, че през ноември в ресорната комисия на ЕП се проведе дебат за свалянето на мониторинтовия механизъм за България. "Напредъкът на страната ни беше категорично отчетен, но за съжаление, не бяха такива констатациите за Румъния, където според доклада на ЕК мониторингът ще продължи, тъй като в северната ни съседка няма трайни промени и се наблюдава отстъпление в независимостта на съдебната система”, допълни Радев.

Според него в писмото на председателя на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Хуан Фернандо Лопез Агилар до председателя на ЕП ясно се казва, че мониторингът за България и Румъния не трябва да се свързва с приемането ни в Шенгенското пространство, тъй като сме покрили абсолютно всички технически критерии. Радев отново се обяви за въвеждането на общоевропейски механизъм за върховенството на закона. "Необходими са общоевропейски препоръки към страните-членки в тази насока. Неоснователно е да се сочат с пръст България и Румъния, само защото им беше въведен мониторинг", заключи Радев.

Коментари

Задължително поле