Труден ден за Овните, неочаквани събития за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 2 април 2020 да почерпят

Връзката между възрастта и коронавируса (ИНФОГРАФИКА)

Костадинов подписа със „Стабек“

Неспасяемият българин или паметник на българското спасение Какъв да бъде мемориалът, от който всички у нас ще са доволни

Карантина за Великден и Гергьовден Вижте мненията на икономисти, медици, работодатели и интелектуалци за намеренията на властта

Смъртните случаи от коронавируса в Европа надхвърлиха 30 000

Националният оперативен щаб: Дай Боже БЦЖ да помага (обзор)

Разединението гони вируса! Чесънът не помага, но поне държи останалите на разстояние

Държавният секретар на САЩ в разговор с Борисов: България ще е сред първите страни, с които ще бъде споделена ваксина срещу коронавируса

Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Творчески съюзи искат повече пари за култура

САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

Ангел Кунчев: Очакваме епидемията да продължи два-три месеца, но прогнозите са трудни

Снимки: Пламен Стоименов

Може да се твърди, че ние сме в началото на подем на заболеваемостта от коронавирус. При нормални обстоятелства тя би трябвало да продължи два-три месеца, но това е нов патоген и не можем да направим точна прогноза. Това каза епидемиологът и главен държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг. По думите му, очакванията са със затоплянето на времето вирусът за затихне.

„На базата на това, че това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството и на база на преживяното от Китай и на някои страни в Европа може да се твърди, че ние сме в началото на сериозния епидемичен подем и мерките, които взимаме са насочени към това този подем да не е толкова висок и да е малко отложен във времето“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Имаме си работа с доста непознат агент, не всичко е изяснено от гледна точка на това кой е природният резервоар, какъв е точният механизъм на предаване, кои мерки как влияят на процеса. Надяваме се с промяна на времето този вирус да се ограничи при затопляне, но нямаме гаранция“, каза още Кунчев.

Мерките, които предприемаме у нас, целят да забавят това разпространение, обясни Кунчев. Опитваме се да подготвим здравната система, но е важно участието на всеки човек и това доколко съвестен е той и дали спазва съветите.

Във връзка с първите три случая на заразени деца у нас председателят на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски успокои, че дори в Китай, където COVID-19 уби близо 3200 души, няма жертви деца.

Той посочи, че че болниците се нуждаят от специален кризисен регламент и да бъдат преобразувани в много кратко време в болници, които биха обслужвали изцяло коронавирус заразени. Да се даде регламента за работа на медицинските специалисти, на медицински сестри, на санитари, които да им дават възможност да се грижат за тези пациенти. Извънредната ситуация изисква извънредни мерки, заяви той.

На въпрос на „Труд“, вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че доброволческите групи и инициативи, които се формират в различни населени места, трябва да се координират с властите на място.

Ние следим внимателно всичко, което правят останалите европейски държави, обясни Дончев относно готовността за предприемане на икономически мерки. Той подчерта, че държавата ще предприеме всичко необходимо в тази ситуация, но без определени социални групи да бъдат ощетявани чрез прехвърляне на средства от фискалния резерв за сметка на други.

Вътрешният министър Младен Маринов изрази съжаление, че не всички поставени под карантина лица я спазват. Той подкрепи предложенията за налагане на по-строги санкции в този смисъл.

До този момент ние разчитахме на самосъзнанието на всеки един човек, който е под карантина, но се оказа, че не всички имат такова самосъзнание, обясни Маринов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.