ЕП обяви извънредна ситуация с климата

ЕС трябва да се ангажира с нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. на Конференцията на ООН по изменението на климата, обяви Европейският парламент.

В навечерието на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP25) в Мадрид, от 2 до 13 декември, ЕП одобри резолюция, която обявява извънредна ситуация в областта на климата и околната среда в Европа и в света. Те също искат Комисията да гарантира, че всякакви законодателни и бюджетни предложения напълно съответстват с целта за ограничаването на глобалното затопляне под 1.5°C, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

В отделна резолюция, Парламентът призовава ЕС да представи своята стратегия за достигане на климатична неутралност пред Конвенцията на ООН по изменение на климата възможно най-скоро и най-късно до 2050 г. Евродепутатите призовават новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да включи цел от 55% за намаление на парниковите газове до 2030 г. в Европейския зелен курс.

Страните на ЕС трябва поне да удвоят своя внос към Зеления фонд за климата, заявява още Европарламентът. Държавите членки на ЕС са най-големите доставчици на публично финансиране за климата и бюджетът на ЕС трябва да съответства напълно на международните му ангажименти. Те също отбелязват, че обещанията на развитите държави не достигат колективната цел от 100 млрд. долара годишно след 2020 г.

В заключение, ЕП настоятелно призовавава държавите членки на ЕС да спрат поетапно директните и индиректните субсидии за изкопаеми горива до 2020 г.

Коментари

Задължително поле