Ердоган не изключи възможността Турция да купи изтребители Су-35 или Су-57 вместо американските F-35

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган е заявил, че не изключва възможността страната му да купи руски изтребители Су-35 и Су-57 вместо американските самолети F-35, предава телевизионният канал CNN Turk.

„Защо не. Ние дойдохме тук (на авиоизложението МАКС-2019) ненапразно“, отговори Ердоган в отговор на въпрос на журналистите, дали руските изтребители се разглеждат като алтернатива на F-35.

Турският лидер отбеляза също, че решението ще бъде взето, след като проведе телефонни преговори с американския президент Доналд Тръмп и разбере окончателната позиция на САЩ относно участието на Турция в програмата за производство на F-35.

Вчера по време на авиоизложението МАКС-2019 директорът на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев съобщи, че Москва и Анкара обсъждат продажбата на Турция на руски системи за радиоелектронна борба и изтребители Су-35 и Су-57. По неговите думи, Анкара е заинтересована в руската авиотехника заради ситуацията със спирането на участието на Турция в програмата за F-35.

Във вторник Ердоган лично разгледа изтребителя от пето поколение Су-57 на МАКС-2019.

Коментари

Задължително поле