Ердоган обеща пробив в демокрацията и съблюдаването на човешките права

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да бъде достоен лидер за всички граждани на Турция. Той заяви това по време на официалната церемония за встъпване в длъжност на площада пред президентския дворец в Анкара, предаде БТА.

"Ще се старая да бъда достоен за доверието на 81-милионната нация, включително и тези турци, които не са гласували за мен. Днес ние поставяме начало на нова Турция. Аз се надявам, че президентската форма на управление ще допринесе за бъдещото развитие на страната", посочи президентът.

По думите на Ердоган "за първи път след разпадането на Османската империя Турция е направила исторически избор не чрез натиск или военен преврат, а чрез свободното волеизявление на турския народ". "В новия период на своето развитие страната ще разчита на пробив във всички направления, от демокрацията и съблюдаването на човешките права, до икономиката и крупните инвестиции. Турция ще укрепи своята мощ, ще продължи да развива отбранителната промишленост и ще охранява границите си", добави държавният глава.

На 24 юни в Турция се състояха предсрочни президентски и парламентарни избори, на които Ердоган победи в първия тур с 52,59 процента от гласовете, а най-близкият му съперник - кандидатът на Нардонорепубликанската партия, получи 30,64 процента.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа