Ердоган планира да получи по-голям контрол върху икономиката след изборите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че планира да получи по-голям контрол върху икономиката след президентските избори следващия месец и централната банка ще трябва да се съобразява с това, което президентът каже, предаде Ройтерс.

В интервю за телевизия Блумбърг днес Ердоган заяви, че централната банка е независима, но не може да пренебрегва сигналите от ръководителя на изпълнителната власт след преминаването към президентска система на управление.

"Аз ще поема отговорността като безспорен ръководител на изпълнителната власт по отношение на стъпките, които трябва да бъдат предприети, и решенията по тези въпроси", посочи Ердоган, който е на посещение във Великобритания.

Турция свика предсрочни президентски и парламентарни избори на 24 юни и според социологическите проучвания Ердоган е най-силният кандидат за президентския вот. Турците подкрепиха с малка преднина преминаването към президентска система на референдум миналата година. Промяната трябва да влезе в сила след изборите през юни.

Ердоган заяви, че гражданите ще държат президента отговорен за всички проблеми, свързани с паричната политика, затова "той трябва да бъде ефективен" в тази област.

"Това може да е неудобно за някои. Но ние трябва да го направим. Защото тези, които управляват държавата, са отговорни пред гражданите", посочи Ердоган.

Президентът е отявлен критик на високите лихвени проценти и се стреми към по-ниски разходи за кредитиране, за да засили икономиката. В петък той определи лихвите като "майка и баща на всяко зло".

В интервюто той отново повтори мнението си, че високите лихви са причина за инфлацията.

"Лихвените проценти са причината, а инфлацията е резултатът. Колкото са по-ниски лихвите, толкова по-ниска ще бъде инфлацията", посочи Ердоган.

Коментари

Задължително поле