Ердоган поиска инспекции дали Израел притежава ядрено оръжие

На връщане от Берлин турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова да бъдат извършени инспекции на място за предполагаемите ядрени оръжия на Израел, съобщиха турски медии, цитирани от БТА.

Както и по-рано тази седмица, Ердоган и днес се спря на темата за израелския ядрен арсенал. “Като Турция ние призоваваме: (наличието на) израелски ядрени оръжия трябва да бъде проверено отвъд всякакво съмнение, преди да стане твърде късно. Ние ще продължим да следим въпроса”, каза той пред журналисти в самолета си на връщане от Германия, където разговаря с президента Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Олаф Шолц.

Турският президент добави, че семействата на израелски граждани, взети за заложници от “Хамас”, са му изпратили писмо, в което молят да се намеси, за да осигури освобождението им. Ердоган обяви, че турското разузнаване се е задействало по въпроса.

Турция ще положи усилия да възстанови повредената инфраструктура, болници и училища в Газа, ако там бъде постигнато примирие, заяви Ердоган. “Ако бъде постигнато примирие, ние ще направим каквото е нужно, за да компенсираме разрушенията, причинени от Израел (...) Ще положим усилия да възстановим повредената инфраструктура в Газа и да възстановим разрушените училища, болници, водни и енергийни съоръжения”, заяви още турският президент, цитиран от телевизия А Хабер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток