Еремеевит - сибирският кристал

Много магия в малка форма

Открит е в Задбайкалието

Най-красивите са от Намибия, Бирма и Мадагаскар

Той е с идеални ювелирни качества, но има един недостатък - еремеевитът е един от най-скъпите и най-редките скъпоценни камъни. Обработен е по-скъп от диаманта, рубина и смарагда. В естествената си форма благородният кристал е желан помощник за маговете и търсачите на езотерично просветление, защото развива безотказно ясновидските способности.

[modula id="3481914"]

Кристал, подобен на ледена висулка, е открит през XIX век в Сибир. Той е жълтеникав или бледосин, красив като аквамарина, блестящ като диаманта и перфектен за обработка. Твърд и издръжлив, еремеевитът е идеалният бижутерски камък. Има един-единствен недостатък: че е много, много рядък минерал. В целия свят има неколкостотин фасетирани еремеевита. Камък с големина един карат е с цената на платината, минимум. Благородният минерал е кръстен на откривателя си - руския минералог и кристалограф Павел Владимирович Еремеев.

Един от 4000-те известни минерали

На Земята съществуват повече от 4000 вида минерали. Огромна част от тях няма да видим на живо никога в живота си. За много от тях дори не сме чували. За кристалите четем по страниците на вестници и списания, но нито едно издание, освен енциклопедия, не би могло да обхване цялото многообразие на съкровищницата на планетата. Най-общо казано, минералите се класифицират като скъпоценни камъни въз основа на своите характеристики: химически състав, кристална структура, оптически качества и пречупване на светлината (рефракцията).

Носи белега на Хари Потър

Еремеевитът обикновено попада в списъците с 10-те най-редки и най-скъпи минерали на планетата. Има силен и фин блясък, но никога не е без видими включвания - иглички, „светкавици”, подобни на белега на литературния герой Хари Потър, или отпечатъци. Тези дефекти създават цяла вълшебна вселена в обикновено миниатюрния камък. Особено красив е синият еремеевит. Той е най-рядко срещаният син скъпоценен камък, наравно с кобалтовосиния шпинел. Има бледосини, жълти, зеленикави, синьо-лилави и безцветни разновидности, като безцветните се срещат най-рядко. Находищата са твърде малко, а кристалите - дребни, едва достигат до 1 карат. Обяснимо е защо до 2005 г. най-големият известен на света фасетиран еремеевит тежи 2,93 карата. Камъкът е представен на обществеността на изложба в Швейцария. Но през 2004 г. в Мадагаскар е открито ново находище на редкия и скъп минерал. Оттам е изваден образец, от който е изсечен 59,68-каратов гигант - понастоящем това е най-грамадният еремеевит.

Мени си цвета

Също като александрита, този кристал, проявява плеохроизъм - променя цвета си в зависимост от светлината или ъгъла на гледане, който може да бъде безцветен, а също и в бледо синьо-виолетови тонове, ако минералът е оцветен. С твърдост от 6,5 до 7,5 и без разцепване, еремеевитите имат същите показатели, като аквамарина и кварца. Лесно е да бъдат сбъркани, особено когато са в призматични шестоъгълни форми. Еремеевитът също е пиезоелектрик. Това означава, че генерира електричество, когато се постави под налягане. Отличават се по това, че имат по-голям диапазон на пречупване на светлината и по-голяма относителна плътност.

Мистерия съпровожда намирането на първите проби от новия минерал. Преди 160 г. казашки миньори попаднали на непознати кристали - няколко неголеми „висулки” с дължина до 10 см сред късове разтрошен гранит под тревата. Това се случило в Соктуй в района на Нерчинск, Задбайкалието. Внимателно огледали находката, след което се скарали почти до бой, защото, както си му е редът, във всяка бригада си имало не по един, а поне трима всезнайковци. И, докато един твърдял, че кристалите са жълт берил, друг го апострофирал, че е кварц и най-сетне отнесли минерала до директора на рудниците г-н Ейхвалд, който не могъл да даде категоричен отговор и обещал на миньорите да се консултира с геолога и минералог Павел Владимирович Еремеев. Това се случило през 1859 г.

Преди 150 г. получава име

Откриваме първото печатно съобщение за новооткрития минерал в протокола от заседанието на Минералогичното дружество (Санкт Петербург) от 25 февруари 1869 г.: „Пълноправният член на дружеството П. В. Еремеев изпраща за разглеждане образци от Нерчинската територия. Сред тях той показа части от жълт берил, в сърцевината на които се вижда оптично двуосен минерал, докато външната обвивка остава едноосова... "

П. В. Йеремеев, осъзнавайки, че се занимава с нов минерал, изпраща проби, препарати и чертежи на експерта по руски минерали - арменецът Андреас Арцруни, който ги прехвърля на немския кристалограф Мартин Вебски и големия френски специалист и откривател на множество нови минерали Алексис Дамур.

През 1883 г. А. Дамур е готов с анализа на минерала: той наистина е непознат на науката кристал от класа на боратите с основни елементи: водород (H), бор (B), кислород (O), флуор (F), алуминий (Al) и химична формула Al6(BO3)5(F,OH)3. В края на работата си пише: „Заедно с господата Арцруни и Вебски предлагаме да наречем новия минерал еремеевит в чест на учения, който първи привлече вниманието на минералозите.”

Но след тези първи великолепни кристали, на Сокту не са намирани повече образци. Оттогава до ден днешен нееднократно са правени опити да бъдат намерени още еремеевити, но от минерала няма и следа. Географските имена в района многократно са се променяли и сега може само да се гадае кое е било мястото, където са открити образците от новия минерал еремеевит.

Най-едрият е от Мадагаскар

През 70-те години на миналия век този рядък боратен минерал е открит в големи, подходящи за фасетиране кристали в Намибия. Въпреки това, обработените скъпоценни камъни от този материал са много малко, защото колекционерите на минерали моментално ги изкупуват.

Неотдавна са открити нови находища в Намибия и на други места, така че вече има кристали в по-широка гама от бледи цветове. В допълнение към безцветните, светлосините и жълто-кафявите, сега вече се срещат и зеленикави, светло жълти, златисто жълти и дори виолетови цветове еремеевити.

Днес по света има всичко на всичко 12 находища на минерала, но част от тях вече са изчерпани и като цяло запасите са много ограничени. Най-достъпните и най-богатите все още са в Намибия (регион Еронго). В Германия има 6 мини, в които са открити и кристали на еремеевит. Минералът се добива и в Мианмар (златисти и безцветни) и в Таджикистан.

Въпреки че камъкът е известен едва от век и половина, неговите магически и лечебни свойства вече са оценени. Той има успокояващ ефект върху организма и помага да се справим с депресията, вегетативно съдовата дистония и неврозите. Като целебен кристал той ограничава растежа и размножаването на туморните клетки. Особено силно е въздействието му при проблеми в дебелото черво. При тежки измръзвания помага за възстановяването на тъканите.

 

Не го чистете с ултразвук

С цена под $1500 за карат е менте

Той е сред 10-те най-редки скъпоценни камъни в света

Еремеевитът е толкова рядък минерал, че винаги трябва да имате едно наум, когато някой ви го предлага. Без специални уреди е трудно да го разпознаете със сигурност, но все пак има някои неща, по които човек може да се ориентира.

Тъй като е доста твърд и издръжлив материал, не изисква някакви особени грижи. Въпреки това не е препоръчително да се почиства с ултразвук, тъй като при скрит дефект в структурата, камъкът може да се пропука. Вода, сапун и мека кърпа са напълно достатъчни за поддържането на еремеевита. Той е от кристалите, които не се подлагат на обработка (нагряване) за подобряване на цвета или чистотата. Има синтетично създадени кристали, но те са миниатюрни и са само с научна цел – не се предлагат на пазара.

Единственият съвет към хората, които искат да притежават този рядко срещан и изключително красив кристал, независимо дали в естествената му форма, или обработен като скъпоценен камък и поставен в бижу, е да купуват само от реномирани търговци. Имайте предвид, че ако е фасетиран и цената му е под $1500 за карат, може и да не е еремеевит.

 

Съчетайте го с лабрадорит или лапис лазули

Дава предчувствия и пророчески сънища

Носи покой на близките на наскоро починалите

Енергията на еремеевита е много силна. Вибрациите му се усещат дори когато кристалът е съвсем дребен. Той влияе особено силно на четирите чакри над Сърдечната, включително. Най-силно въздейства на Третото око. При медитация стимулира предчувствията, пророческите сънища и ясновидските способности. Развива така нареченото второ зрение.

За хората, които имат затруднение да определят собствената си стойност, той носи успокоение и увереност. Дава им възможност да се видят отстрани, без пристрастия или предразсъдъци. Помага и в двата случай – при комплекс за малоценност и при мания за величие. Притежателят на еремеевит осъзнава реалната си стойност, като успява да оцени качествата си и да приеме недостатъците си. По този начин намира душевен мир и покой.

Покой носи камъкът и на близките на наскоро починалите. Той им помага да се помирят със смъртта и промяната и да приемат тъгата като част от процеса на изцелението. Облекчава страданията им. Помага за адаптацията при промените, които настъпват, след като сме загубили член от семейството си.

За по-добро въздействие може да се комбинира с аквамарин, зелен диопсид, сълзите на апаха, тугтупит, кавансит или лабрадорит. Ако се опитвате да развиете свръхсетивността си, носете го с етиопски опал, пренит, лапис лазули и азурит.

 

За хора със силна воля

Носи пари и късмет за Водните знаци

Еремеевитът не е типичен рожден камък и не се подарява на определена годишнина от сватбата. Вярва се, че е камък, способен да разкрие истинския потенциал на хората със силна воля и целеустременост. Според астролозите, представителите на всички знаци могат да носят еремеевит.

Благотворното му влияние върху здравето и силата на духа ще бъде усетено от притежателя, независимо под кой зодиакален знак е роден, дори и по-скептичните хора. Въпреки това, този така рядко срещан кристал ще бъде особено полезен за Водните знаци, на които ще донесе мир, богатство и голямо щастие.

 

 

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле