Естонски министър се извини на финландската премиерка

Естонски министър се извини на финландската премиерка

Март Хелме обясни, че коментарът му не бил разбран правилно и всъщност бил признание, че от ниско ниво можеш да се издигнеш до върховете в политиката.

Министърът на вътрешните работи на Естония и лидер на крайнодясната партия “Екре” Март Хелме се извини на премиерката на Финландия Санна Марин за това, че я нарече “продавачка, издигнала се до министър-председател”.

По-рано извинение поднесе и естонската президентка Керсти Калюлайд, кояго каза, че се чувства “унизена” от коментарите на Хелме (70 г.).

Пред радиостанция, свързана с неговата партия, Хелме обяви: “Сега виждаме как една продавачка става премиер и как няколко други улични активисти и необразовани хора също влязоха в правителството”.

На 34 години Марин е най-младият премиер в света и е начело на лявоцентристки кабинет на коалиция от още 4 партии, всичките ръководени от жени. Марин е работила като продавачка в магазин, преди да следва и да започне кариера в политиката. Тя е и първият член на семейството си, завършил гимназия и обучавал се в университет.

Коментари

Задължително поле