ЕС забрани кремълските лобисти в институциите

Решението за забрана на достъпа се вписва в шестия пакет от санкции, приети от ЕС, който забранява всякакви бизнес консултантски и пиар услуги. 

В името на солидарността с украинския народ

Засяга всички лица, свързани с Москва

Трите институции на Европейския съюз - Европейската комисия, Съветът и Европейският парламент - забраниха достъпа на своя територия за лобисти на руски компании в Брюксел, като допълнение към санкциите, приети заради руската инвазия в Украйна, предаде АФП.

Първи прие тази мярка Европарламентът. Съветът  и Европейската комисия последваха примера на ЕП и "дадоха указания повече да не се допускат лица, които представляват руски интереси", потвърдиха в четвъртък официални представители, малко преди началото на срещата на върха на ЕС, посветена на отдаването на Украйна и Молдова на статут на държави кандидати за членство в Съюза. 

Съгласие за забрана на руските лобисти беше постигнато на съвещание на посланиците на страните членки на 15 юни.

Решението се отнася за всички лица, представляващи руските интереси, вписани в регистъра за прозрачност на ЕС, които имат достъп до сградите на институциите, за да се срещат с комисарите, с техни сътрудници и с евродепутатите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа