ЕС затворен за света и след Великден

Испания отчете за второ поредно денонощие над 900 починали от COVID-19 в страната. Заразените прехвърлиха 100 000 души.

Eвропейската комисия обсъжда с държавите-членки на Европейския съюз дали европейските външни граници да останат затворени и след Великден заради пандемията от коронавируса, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в интервю за френското радио “Европа 1”.

Фон дер Лайен изтъкна, че затварянето на външните граници на ЕС за срок от 30 дни е била възприета много добре от страните-членки, отбелязва Ройтерс. Според нея те са осъзнали необходимостта от мярката, чиято цел е била да се попречи на хора, които не живеят в ЕС, да идват на лечение в Европа, защото системата за медицинска помощ на европейските страни и без това е напълно претоварена.

В същото време тя разкритикува решението на много европейски страни да затворят граници вътре в ЕС. “Още в самото начало на кризата много страни проявиха тенденцията да се безпокоят само за собствените си проблеми. Разбира се, подобен подход е нежелателен. Ние положихме немалко усилия, за да променим този манталитет”, подчерта Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс. Председателката на Европейската комисия каза още, че следващият бюджет на ЕС ще трябва да е във формата на нов план “Маршал”, за да бъде гарантирано възстановяването на Европа от кризата с коронавируса.

Междувременно от Европейската комисия уточниха за БНР, че мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за борба с пандемията от коронавирус идва от европейските институции и страните-членки. Сумата бе обявена в четвъртък от нейния председател Урсула фон дер Лайен. 430 милиарда евро са резултат от мерките, които националните правителства предприеха в рамките на обявената гъвкавост на правилата за бюджета на ЕС. На 20 март бе задействана обща дерогационна клауза на Пакта за стабилност и растеж. 100 милиарда са парите по обявената днес схема SURE за краткосрочна заетост. Така 2,24 трилиона евро е общо сумата от националните мерки за ликвидност, одобрени по новите правила, схеми и регламентите на ЕС за държавната помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа