ЕС оповести бюджета си за 2018 г.

След 16 часа преговори Европейският съвет и европарламентът се споразумяха за бюджета на съюза за следващата година. Обещаните средства са в размер на 160 милиарда евро, информира БНР.

Близо 117 милиона евро повече са предвидени за разкриване на работни места за младежите в Европа. Увеличава се също финансирането за научните програми на евросъюза, земеделието и институциите, отгаварящи за сигурността, подчерта докладчикът по бюджета <b>Зигфрид Мурешан.

Смятаме, че този бюджет отговаря на нуждите на съюза, на очакванията на хората. Бюджет, който ще донесе повече икономическо развитие, работни места и сигурност на европейците. Евродепутатите и страните членки са решили да съкратят бюджетните средства за Турция, заради влошаващата се ситуация с правата на човека в южната ни съседка, каза още Мурешан.

Политическата ситуация в Турция се отдалечава от европейските стандарти, затова решихме да намалим средствата за Турция в бюджета за следващата година със 105 милиона евро. 80 милиона евро повече са предвидени за страните по външните южни и източни граници на Европейския съюз, както и Западните Балкани, които понасят най-голямата тежест от миграционната криза. Бюджетът трябва да бъде гласуван от европарламента в края на месеца.

Коментари

Задължително поле