ЕС против поканата към Москва за Г-7

Жозеп Борел бе категоричен, че Русия за момента не е изпълнила условията, които да є позволят да се върне в клуба на най-развитите държави.

След недоволство от Канада и Великобритания

Идеята на US президента среща сериозен отпор

Елитният клуб бил за страни, споделящи общи ценности

Европейският съюз е против идеята на предстоящата среща на Г-7 да бъде поканена Русия и да бъде възобновен форматът Г-8. Това обяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде БТА.

Идеята за включването на Русия в срещата на най-развитите страни в света е на президента Доналд Тръмп, който тази година ще е председател на форума на Г-7. В събота той заяви, че форматът Г-7 е остарял и не отразява реалната ситуация в света. Той се обяви за реформирането му чрез включването на още четири държави - Австралия, Южна Корея, Индия и Русия. Последната бе изключена от Г-8 през 2014 г. заради кризата с присъединяването на Кримския полуостров към Руската федерация.

“Председателстващият Г-7, в случая САЩ, има право да изпрати покани до участниците в срещата, но промяната на формата не е в неговите правомощия”, поясни днес Борел. Той припомни причините за отстраняването на Москва и допълни, че засега условията за връщането й в елитната група държави не са изпълнени. Борел подчерта, че Г-7 (включваща Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ) е жизненоважна международна рамка между страни, свързани от общи интереси и ценности.

Преди Борел против поканата към Русия за Г-7 се изказаха Великобритания и Канада. От кабинета на Борис Джонсън обявиха, че всеки опит на Доналд Тръмп за приемането на Русия на срещите на Г-7 ще получи вето от Лондон. А в особено остра реакция канадският премиер Джъстин Трюдо отсече, че форматът Г-7 е място за откровени разговори между съюзници и приятели и Русия няма място в него. Той обаче не отговори на въпроса дали ще участва във форума, ако Владимир Путин все пак бъде поканен на него.

Коментари

Задължително поле