ЕС: Търговските преговори със САЩ няма да включват земеделието

От Брюксел увериха, че предложените търговски преговори между Европа и САЩ няма да включват земеделието, в противоречие с твърдението, което американският президент Доналд Тръмп направи след срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон.

Aмериканският държавен секретар по търговията Уилбър Рос обяви след срещата, че преговорите с ЕС няма да се ограничат само със соята, а ще обхванат и други земеделски продукти.

„Земеделието не е част от търговската сделка, а само нещата, които са изрично споменати в съвместното изявление. В него се споменават фермерите и соята, но не и земеделието като цяло. Президентът Юнкер беше много ясен след срещата в София, че няма да преговаряме за земеделски продукти", заяви говорителят на Европейската комисия Мина Андреева пред репортери в Брюксел по повод преговорите в Белия дом между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и държавния глава на САЩ Доналд Тръмп.

САЩ ще „преосмислят" митата за внос на стомана и алуминий от страните от Европейския съюз, които на свой ред ще се задължат да увеличат покупките на американска соя и втечнен природен газ, стана ясно след преговорите в Белия дом. Президентът на САЩ обяви, че Вашингтон ще изостави плановете си за налагане на нови тарифи срещу ЕС и ще работят за разрешаване на съществуващите различия в опит да бъде избегната търговската война.

В съвместно изявление Тръмп и Юнкер също обявиха, че търговските партньори ще работят за премахване на тарифите за всички неавтомобилни промишлени стоки, ще засилят сътрудничеството в областта на закупуването на енергия и ще работят съвместно за реформиране на Световната търговска организация (СТО).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа