Етиопия изнася кафе от 400 години

От всички страни, които произвеждат кафе, Етиопия е може би най-завладяващата. Това очарование произтича не само от необичайните, удивителни кафета, които произвежда, но и от мистерията, която покрива толкова голяма част от страната.

Умерените валежи са благоприятни за плантациите в африканската страна

“Труд” представя поредица от публикации “Тайните на кафето”. В нея ще ви запознаваме с любопитни и малко известни факти за любимата на милиони гореща напитка. Ще има място и за новости относно добива, преработката, пазарите и модерните трендове и рецепти при консумация и сервиране на кафе. Следващата статия - идната събота!

От запад на изток основните региони за производство на кафе попадат в ивицата около екватора, въображаема линия, наречена The Coffee Belt – „кафеен колан“. Между тропика на Рака и тропика на Козирога се обхващат държави, които осигуряват по-голямата част от кафето, което пием всеки ден.

Стабилните температури, умерените валежи и богатата почва правят перфектните условия за растежа на кафееното дърво. Още през XIV век дивите семена на кафето са били изнасяни от Етиопия към Арабския полуостров, а до края на XVII век кафеeните зърна се разпространявали чак до Ява и Суматра. След това културата на кафето навлязла в страните от Новия свят и впила корени в Бразилия, Гватемала, Коста Рика, Ямайка и Куба.

Кафеен колан

В началото на XIX век кръгът се затваря и нашата планета се сдобива с „кафеен колан“, в който са разположени всички основни плантации.

Докато Етиопия е общопризната за родното място на кафето, значителни количества кафеени култури се отглеждат и в Централна и Източна Африка, където има утвърдени експортни пазари за кафе - Кения, Руанда, Бурунди, Танзания, Малави и Замбия. Всяка страна има своите специфични техники и сортове, създавайки разнообразна селекция за купувачите.

Етиопия е петият по големина производител на кафе в света и държи около 5% от световния пазар на кафе със сортовете Арабика и Хейрлуум.

Най-завладяващата

От всички страни, които произвеждат кафе, Етиопия е може би най-завладяващата. Това очарование произтича не само от необичайните, удивителни кафета, които произвежда, но и от мистерията, която покрива толкова голяма част от страната. Характерните за Етиопия флорални и плодови кафета отвориха очите на много кафе специалисти за многообразието от вкусове, които напитката може да има.

Родното място

Етиопия обикновено е спрягана за родното място на кафето, но вероятно кафето Coffea Arabica за пръв път се е появило в Южен Судан. Йемен е първата страна, която започва да отглежда кафе, което обаче е добито от дивата природа в Етиопия много преди това. Кафето най-вероятно първо е изнесено от Етиопия през 1600 година, по време, когато в Близкия изток започват да се появяват кафенетата.

Интересът от европейските търговци постепенно намалява, след като плантациите за кафе започват да се появяват в Йемен, Ява и в крайна сметка в Америка. Интересът към Етиопия се връща в началото на 1800 г., когато има данни за износа на сто квинти кафе (около 10 тона) от Енерея, район на съвременна Етиопия.

 

В африканската страна

Регионите, в които добиват Хейрлуум

Периодът на беритба е различен

Ароматите на етиопските кафета са особено разнообразни - от цитрусови плодове, често бергамот, и флорални, до захаросани или тропически плодови аромати. Най-добрите „мити“ кафета могат да бъдат невероятно елегантни, а най-добрите натурални кафета могат да бъдат много плодови и дори необичайни за вкуса на европейците.

Регионите за отглеждане на кафе в Етиопия са сред най-разпознаваемите имена в индустрията. Вижте кои са те:

Сидамо

Това е единият от трите региона, заедно с Харар и Иргачеф, които етиопското правителство е запазило като марка, за

да допринесе по-широка разпознаваемост на техните отлични кафета. В този регион се отглеждат едни от най-високо растящите кафета на височина от 1400-2200 метра. Периодът за беритба е от октомври до януари, а сортът, който отглеждат, е Хейрлуум.

Лиму

Този регион няма репутацията на Сидамо или Иргачеф, но там произвеждат някои удивителни кафета. Там са предимно дребни производители, но има и някои големи плантации, собственост на правителството. Дърветата растат на височина 1400-2200 метра, а периодът за беритба от ноември до януари.

Джима

Този Югозападен регион произвежда големи количества кафе, които напоследък бяха леко по-засенчени от другите части на страната, но определено си струва да се проучват. Той не се различава от характеристиките на Лиму.

Некемте/Гимби

Регионът около двата града Некемте и Гимби често е обединен в едно и пекарите, използващи кафе от тук, поставят или едното име или другото или и двете. Дърветата растат на височина 1500-2100 метра, а периодът на беритба от февруари до април.

Харар

Това е един от най-старите производствени региони, обграждащ малкото градче Харар. Кафетата от този регион са доста отчетливо различни и често се отглеждат в среда, изискваща допълнително напояване. Харар поддържа силна репутация в продължение на много години. Височината, на която дърветата растат, е 1500-2100 метра, а периодът на беритба от октомври до февруари.

Иргачеф

Кафетата от този регион в много отношения са наистина уникални. Много от хубавите измити кафета от Иргачеф са експлозивно ароматни, изпълнени със цитросуви и флорални нотки и имат леко и елегантно тяло така, че това е неоспоримо един от най-интересните региони за отглеждане на кафе. Там произвеждат и натурално преработени кафета, които са също изключително интересни и приятни. Дърветата растат на височина 1750-2200 метра, а периодът на беритба от октомври до януари.

 

 

Във фабрики

Жени подбират ръчно зърната

Имат традиционни стопански практики

Етиопските кафета могат да бъдат разделени на няколко категории в зависимост от метода им на производство. Често кафеените зърна се подбират ръчно от жени във фабрики. Обхватът на ароматите, открити в етиопските кафеeни зърна, е широк поради променливия климат в различните региони на отглеждане.

Горски кафета

Те произхождат от дивите кафеени дървета, локализирани предимно в Югозападната част на страната. Тези дървета обикновено са под сянката на заобикалящата растителност и се състоят от разнообразни сортове. Продуктивността и добива на тези дървета е нисък, спрямо култивираните.

Градински кафета

Градински кафета на практика са зърна от дървета, отглеждани около чифлици. Там обикновено няма много естествена сянка, дори се прави редовна резитба, за да се предотврати твърде многото засенчване. Тази плантация съставлява по-голямата част от производството на Етиопско кафе.

Кафе от плантации

Това кафе идва от дървета, отглеждани в големи ферми. Тук се използват стандартните стопански практики за отглеждане, като подрязване, наторяване, селектиране и използване на устойчиви на заболявания сортове.

 

 

Система за търговия

Най-големият носител на валута - Етиопската стокова борса

Най-голямата промяна в търговията с кафе в Етиопия през последните години, и едно от големите опасения за купувачите на специално кафе, беше въвеждането на Етиопската стокова борса през 2008 г. Тя е създадена за различни стоки в Етиопия, а целта е да се създаде ефективна система за търговия, която да защитава както продавачите, така и купувачите.

Преди това само една трета от всички селскостопански продукти, произведени в Етиопия, достигаха до пазара, поради високите разходи и рисковете, свързани с търговията. С въвеждането на борсата, износът на кафе процъфтява, което дава възможност на повече дребни производители да имат достъп до глобалния пазар. 90% от цялото кафе, произведено в Етиопия, сега се движи през борсата, а кафето е най-големият носител на валута в Етиопия.

 

 

История

Индустрията през миналия век - национализиране

Харар била местност с висококачествен продукт

През XIX век имало две общи степени на етиопското кафе: Харари, култивирано около град Харар, и Абисиния, което се отглеждало в дивата природа в останалата част от страната. Поради тази причина Харар има дългогодишна репутация на желано и висококачествено кафе.

През петдесетте години на миналия век е имало засилено структуриране в етиопската индустрия за производство на кафе и е въведена нова система за класифициране. През 1957 г. е сформиран Националният борд за кафе на Етиопия. Свалянето на император Хайле Селаси, чрез преврат от елитната класа, донася промяна през 70-те години. До този момент страната е била в известен смисъл близо до феодална система на управление, но сред новите идеали е

преразпределението на земята и правителството бързо започва да я национализира. Някои твърдят, че този ход е бил изключително полезен за населението, като е увеличил доходите на бедните в селските райони с до 50%. Строгите марксистки правила възпрепятстват собствеността върху земята или наетия труд, а това има огромно влияние върху кафе индустрията.

Мащабното земеделие и плантации с кафе са изоставени и Етиопия се връща към прибирането на кафето си от гората, а не от фермите. Осемдесетте години са десетилетие на глад, засегнал 8 млн. души и убил 1 млн. от тях. През 1991 г. Етиопският народен революционен демократичен фронт сваля военната хунта. Тогава започва процес на либерализация и насочва страната към демокрация. Международните пазари се отвориха за Етиопия, но заедно с тях дойдоха и ефектите от колебанието на пазарните цени.

 

*Материалът е изготвен с помощта на COFFERO

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме