Ето какво трябва да знаем при шофиране в Гърция

В разгара на лятото хиляди българи са на път в Гърция. От началото на юли в южната ни съседка има по-строги санкции за нарушения на пътя. Някои от предвидените глоби дори са заменени със затвор.

Стойчо Точев е от село Кулата. Всяка седмица поне по веднъж излиза зад граница. По гръцките пътища правилата са ясни - задължителен колан, дисциплина на пътя и спазване на ограниченията на скоростта. Но има и други малко познати правила. "Трябва да се знае от нашите шофьори, че в Гърция на кръговите кръстовища, който влиза в кръга е с предимство, а при нас е обратно. И това не се урегулира със знаци", казва Точев по БТВ.

Максималната скорост по магистралите е 120 км, а полицейските проверки са стриктни.

"Там камерите са по друг начин. Застава един полицай, където не се вижда, той е далече от колата, прави снимки с камерата и примерно след 500 метра е полицейската кола и ги събира, може да са 10 коли да ги събере наведнъж, където ги е снимала камерата, и може да чакат един час да им напишат акта. Прошка няма, няма подкупи и да не се опитва никой да дава подкупи, че може да се стигне и до затвор", съветва още мъжът от Кулата.

Ако пътувате с включен радар глобата е 2000 евро, но е забранено даже и да носите такова устройство. Ако го открият някъде в колата, санкцията е 300 евро. Забранено е и носенето на нож с размер на острието повече от 12 см. Ако властите открият у вас такъв, арестът ви е сигурен. Също и шофирането с джапанки, със сандали може.

В новия Наказателен кодекс на Гърция санкциите са много строги - ако раните човек в катастрофа, може да влезете в затвор за 10 години, ако увредите чуждо имущество - за 3 г., а ако ви хванат пиян или дрогиран, ви чака най- малко година зад решетките. Пушене в колата може също да ви донесе парична глоба, ако в автомобила има дете.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи нашите "джигити" на пътя стават едни "хрисими агънца", когато преминат границата с Гърция - започват да спазват всички правила и ограничения. "Основната причина за това е неизбежността на наказанието в Гърция - актове се пишат на момента и на момента се свалят регистрационните номера", уточни той.

Коментари

Задължително поле