Желяз Андреев: Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти

Желяз Андреев, когото САЩ обвиняват за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, заяви, че се чувства обнадежден от новината, че българските власти няма да го задържат и да го екстрадират . Тя дойде вчера след среща при премиера на американския посланик с главния прокурор и министъра на правосъдието.

Желяз Андреев коментира, че се чувства по-защитен от българската държава, но отбеляза, че тепърва предстоят още важни разговори.

„Благодарни сме за организирането на тези разговори на дипломатическо ниво. Все пак осъзнаваме, че основният проблем остават обвиненията в САЩ и този червен бюлетин, който имам аз и останалите четирима българи”, каза Желяз Андреев пред БТВ.

„Не знам дали по дипломатически път могат да отпаднат тези обвинения и трябва да сме подготвени за вариант с адвокат на местно ниво”, допълни той.

„Не знаем какво се случва в САЩ, поради което ни е нужен местен адвокат. Продължава нашето търсене, както и набиране на средства”, посочи и приятелката му Милена Здравкова.

По думите ѝ сега са се насочили по-скоро към търсене на българи, които практикуват в САЩ.

Желяз обясни, че хононарите на американските адвокати започват от 600-700 долара на час. Отделно някои искат и депозит, който може да стигне до 50 000 долара.

„Ние сме позитивно настроени, но се подготвяме и за най-лошите варианти”, посочи той.

„Говорих с адвокат от Маями по телефона, който каза: Ако решите да пледирате невинен, това може да отнеме много време и средства. А какво друго да пледира един невинен човек”, попита Милена.

В момента фирмата, в която е работил Желяз, не оперира нито на територията на България, нито в САЩ.

Върху фирмите, които се занимават с международна търговия, трябва да бъде упражняван по-строг контрол, за да се избягват такива ситуации, заяви Желяз. Той призова работодателите да запознават своите служители с всяка евентуална опасност, а служителите да изискват всякакъв тип информация, който смятат, че би им бил полезен.

Коментари

Задължително поле