Пиян рани племенницата си с моторен трион

Турски тир се удари в бус, след като скъса мантинела на пътя Враца-Мездра

6 нови разрешения за строеж са издадени след 13 март От началото на годината броят на тези документи е 22

Арестуваха младеж за побой на търновец

Спипаха камион с 9 кубика незаконни дърва

Специалист: Няма данни кърлежи и комари да пренасят коронавирус

Строители дарили над 1,1 млн. лв. за борбата с COVID-19 Средствата и медицинското оборудване са предоставени от КСБ, отделни фирми и работещи в бранша

Българска ваксина срещу Covid-19 – най-рано след година

Нети разбра, че е осиновена, сестра й е популярна водеща

1500 лв. глоба за попиляна бира на пътя

Данаил Кирилов: Нямам съмнения, че системата за случайно разпределения на дела е била манипулирана

Министерски съвет пусна официален сайт за коронавируса Ще предоставя информация за всички предприети мерки и дейности от изпълнителната власт

Харви Уайнстийн вече няма симптоми на Covid-19

Дават по една минимална работна заплата и осигуровки за свободния сектор в културата

Вицепремиерът Каракачанов предлага забрана за внос на чужди земеделски продукти в сезона до изчерпване на българските

Жената на кмета и нейната мисия Гюсюм Апти спечели изборите в шуменското село Кочово след смъртта на съпруга си, който го ръководеше дотогава

Няма рецепта как да приемеш най-необратимото нещо в живота – смъртта. И то на най-близкия до сърцето ти човек, бащата на двете ти деца. Аз не съм го приела и може би никога няма да свикна с мисълта, че моят Кенан го няма. Това разказва 31-годишната Гюсюм Апти от шуменското село Кочово. Животът й се дели на две – до 4 ноември миналата година и след това. До фаталната вечер била обичана съпруга, майка на две момиченца, жената на кмета Кенан Ибрямов. След това за секунди адска катастрофа срутила цялата й къща от щастие. По пътя Велики Преслав – Шумен, в района на “Белия баир”, фолксваген с 18-годишно момче зад волана навлязъл в лентата за насрещно движение и помлял челно червения опел, шофиран от Кенан. Медици от Спешна помощ се отзовали светкавично, но го заварили бездиханен изпод смачканите ламарини. 

Първи съседите на младата вдовица започнали да я увещават, че тя е най-достойният човек да заеме стола на Кенан в кметството. Потъналата в траур Гюсюм се шокирала от идеята. После и други хора от селото започнали да я увещават. Сетила се, че всичко, което съпругът й е правил за Кочово, е споделял, обсъждал и планирал с нея. Замислила се – ако вляза в неговите обувки, ако поема неговия път и продължа плановете му, дали няма да съм по-полезна? Родителите на Кенан също я подкрепили, били категорични: “Ако той те вижда отгоре, ще каже “Направи го!”. Ще се радва ти да бъдеш кмет”. 

Нищо, че не е член на ДПС, от партията застанали зад нея. Гюсюм е висшист, завършила е български и руски език, има и магистратура по икономика и управление на бизнеса. “Кандидатурата на младата съпруга беше прецедент в страната. Иска се много смелост и сила, за да приемеш предизвикателството и 3 месеца след смъртта на съпруга си да се кандидатираш за поста, заеман от него в продължение на две години и то при много свършена работа”, признава Мустаджан Шабан, общински лидер на движението във Велики Преслав. Освен това е и майка на две малки момиченца – на 3 г. и 1,8 г., които искат грижи. 

Не липсвала и конкуренция в лицето на пенсионирания военен и настоящ животновъд Ангел Делев, подкрепян от инициативен комитет. Не се притеснила, защото искала над 700-те жители на Кочово да имат избор и да решат кое е най-доброто за тях. “Нормално е, за да има победа, трябва да има съревнование”, казва сега избраната кметица. На нея дали доверието си 194 души или 63%, а опонетът й спечелил 110 гласа. Спомня си, че когато Кенан се явил на изборите през 2015 г., за него гласували 175 души. Хората му повярвали, че ще се грижи за селото, въпреки че до този момент бил учител по литература в град Нови пазар. Сега излиза, че е увеличила семейната подкрепа, но не се гордее: “Имам повече гласове благодарение на неговата работа. На всичко, което той направи за селото”. 

Помни добре, че когато Кенан влязъл в кметството, дори бравата на сградата била развалена. Веднага се заел с ремонти, направил парапети за улеснение на възрастните, сложил ново табло за съобщения. Парадоксално, но предшественикът му не бил изразходвал полагащия се бюджет на селото – към 3000 лв. и можели да изгорят. Много бързо Кенан се заел да ги инвестира и оградил центъра с колчета със сигнализация, за да не навлизат коли и да разбиват плочките. Ремонтирал моста – една част я нямало, кола преди години отнесла парапета. Изправили го, боядисали го. Поставили и мантинела, и добре че била тя, защото тази година удържала друга фучаща кола да не падне в дерето. Пак дело на Кенан била красива чешма с 2 чучура за деца и възрастни. За нея, за пейки и за пилони с националния и европейския флаг  му помогнали с 1800 лв. от фирма “Алкомет”. В центъра на селото бързо се появили кашпи с цветя, кошчета за смет. Оградата на детската градина грейнала в цветовете на българския трикольор. Намерили се средства и за обновление на гробищния парк. 

Сега е нейният ред да гради и още вечерта след изборите местен човек й признал, че не е гласувал за нея, но очаква да бъде грижовна, колкото съпруга си. “Кметът трябва да работи за всички, независимо кой е пуснал бюлетина”, разсъждава Гюсюм. Първото й предизвикателство след клетвата на 27 февруари бил големият сняг до колене. Справила се. Селото има сключен договор с кооперацията за почистване с трактор. На 3 март пък, била първа заедно с местните хора на паметника на загиналите и държала слово за годишнината от Освобождението, хвали я читалищният секретар Красимира Стоянова. После жени и мъже чествали задружно 8 март, а сега е ред театралната трупа от възрастни да постави на сцена най-новата пиеса “Боян Мага”. Усилено “Неродена мома” репетират и децата в селото за пролетния театрален фестивал в Шумен. “Надяваме се тя да продължи работата на Кенан, той беше блестящ кмет с добра дума и добри дела за цялото село”, обяснява варненката Стоянова, която от 5 години живее в Кочово. В селото дори се говори, че двете години, в които Кенан е кметувал, се равняват на последните четири мандата на предшествениците му. Затова Гюсюм ще трябва да се потруди и първо е решила да реализира идеята му за видеонаблюдение във възлови точки. С камерите могат да се предотвратят кражби, ще помогнат и за дисциплиниране на селяните, да не трупат локални сметища. В селото има и доста улици за асфалтиране. Бюджетът на Гюсюм обаче е 3850 лв. и най-много да стигне за два “легнали полицая” на натоварени места – на опасен завой в центъра и до детската градина, както ги виждал Кенан. Бил обещал да изгради и детска площадка и за нея ще се търси спонсорство. 

“Не мога да се зарадвам, не защото се плаша от работата, а заради обстоятелствата… Със смесени чувства съм”, признава жената на кмета и настояща кметица от кабинета си. Над него се извисява емблематична часовникова кула. И тя ще бъде ремонтирана и осветена, зарича се Гюсюм. Механизмът работи добре, от десетилетия отмерва времето и дано отброи повече мандати за смелата стопанка на Кочово. 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Ашколсум Гюсюм! Браво на такива жени билото християнки или мюсюлманки!

 2. Невероятна жена, дано Господ й даде сили!

 3. Кенан беше хубаво и добро момче и кметската работа я вършеше с мерак… Със собствен труд и средства понякога се мъчеше да прави неща за селото. Човек, на който да не е помогнал или да е отпратил като му иска услуга или помощ- няма. За него и за жена му няма кой да каже лоша дума в селото, но заради едно 18 годишно пияно пишлеме каращо с 210 км/ч, Кенан си замина без време… Заради онова л*йно сега тази женица остана без мъж, а малките им момиченца останаха без баща.

  Хайде да видим като дойде време какво ще реши Шуменският Съд и дали ще има поне малко справедливост.

 4. Лошо застигна това семейство, дано жената да има сили да продължи работата на мъжа си. С теб сме Гюсюм!

 5. Християнин съм и не знам дали при мюсюлманите е прието така да се казва, но вечна му памет и лека му пръст на Кенан. Все хубави неща чувам за него, а така нелепо си отиде… Господ да дава сили на Гюсюм да се справи и с мъката, и с отговорностите като майка и като кмет.
  А онзи идиот, който причини катастрофата, дано го осъдят тежко и справедливо!

 6. Успех, Гюсум. Аз не познавам Кочово, но родът ми е от Осмар и минавам често през селото. Не мога да си представя годишен бюджет 3850 лв. Да не е грешка…

 7. Гюсюм, много хора ти стискаме палци!

 8. Бранимире,няма никаква грешка-дето се вика цифром и словом ,,цели’’ 3850 български лева! Така е в нашия край-цар далече,Софията по далече! Кмета и цървулите си да продаде -пак същата мизерна ситуация! Не , че в цяла бг е по различно,но особено в районите с турско население е направо плачевно! Никакви инвестиции,работа и някакво бъдеще – направо като колония в Африка! Зеленчуци от градината,млекце от овцата или кравата…Няма кредитни карти,няма сметки в банката! Опропастиха тоя иначе добродушен и трудолюбив народ! И това е резултат на немъдрите,недалновидни,несъвестни,крадливи,алчни,бездушни,безчовечни български политики и политици! И кое ли е европейското на тая държава?! 3850 лв годишен бюджет -грубо 1980 евро! Кмета и магьосник да е няма да може да направи нещо с такава сума като тая!Ако кажеш това на някакъв немец или англичанин – сигурно няма да ти повярва! Но така е по нашите делиормански ширини!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.