Жестоки задръствания в Бургас заради лошото време, 146 руснаци блокирани на летището

В неделя плажът не само в Бургас, а по цялото Южно Черноморие остана пуст, защото още от осем часа сутринта започна да се излива пороен дъжд.

Жестоки задръствания станаха по пътя от Созопол към Бургас. Заради лошото време всички родни туристи едновременно явно бяха решили да се приберат по родните места. В резултат - огромна колона коли се изви по пътя от Созопол към Бургас. Засилен трафик имаше и в града към моловете на Бургас, както и по пътя- Ахелой- Поморие.

Особено тежко е задръстването от Созопол. Четири екипа на Пътна полиция регулират движението на автомобилите, призоваваме шофьорите да бъдат търпеливи, каза старши комисар Калоян Калоянов, шеф на МВР Бургас пред „Труд“.

Заради лошото време 146 руски туристи останаха блокирани на летището в нощта срещу неделя. Първо самолетът им закъснял, а после машината се повредила и полетът им за 19 часа не се реализирал. Заради проливния дъжд и гръмотевици, самолетът им не излетял и в неделя и след безсънната нощ хората били настанени в четири хотела в Бургас.

През последните десет дни флаговете по вишките са като на светофар. Сутринта започва със зелено знаме за спокойно море, около обед става жълто и от 14 до 17 часа, когато излиза вятър, сигнализацията вече е червена - за опасно море и мъртво вълнение. Мъртвото вълнение се появява почти всеки ден за по няколко часа, разказаха пред „Труд“ спасители.

Това, което ги изправя на нокти всяко лято е мъртвото вълнение. То се появява обикновено около Илинден и в началото на август. Заради климатичните промени обаче може да хване във всеки един момент. Миналата година например връхлетя още в началото на лятото - през юни и началото на юли. Почти през целия сезон спасителите предупреждаваха за опасността от него. Сега идва по нов „график“- в следобедните часове.

Мъртвото вълнение увлича къпещия се навътре в морето, копае подводни ями и е много опасно дори за опитните плувци. Водните инструктори съветват, ако човек попадне в него първо да запази самообладание и да не се паникьосва. И второ да плува успоредно на брега, а не фронтално към него, както и да даде сигнал на спасителите, че е в беда.

Коментари

Задължително поле