Живеем в по-тесни домове от европейците

В България на човек се падат по 1,2 стаи, при средно 1,6 стаи в страните от ЕС.

25 квадратни метра на човек

81% от българите са собственици

Има потенциал за увеличаване на търсенето на по-големи, по-удобни и от по-висок клас жилища в затворени комплекси, смята Антон Андонов, изпълнителен директор компания за недвижими имоти. Той цитира данни, според които средната жилищна площ на човек в България е 25 кв. м, при средно 43 кв. м в страните от ЕС. По-малко жилищна площ имат само в Румъния, където на човек се падат средно 15 кв. м.

Според други данни, у нас на човек се падат по 1,2 стаи, при средно 1,6 стаи в ЕС. “Тенденцията за интерес към по-просторни жилища за живот обаче трябва да бъде подкрепена от доходите, защото те са основният фактор, който движи пазара в България. Доходите у нас са нараснали двойно спрямо 2010 г. и хората имат очаквания за по-качествени имоти, в които да живеят”, отбеляза Андонов. В България 81% от хората живеят в собствени жилища, закупени без ипотечен кредит, при средно равнище в ЕС от 45%, и едва 8% в Холандия.

“Заради натрупаните спестявания в България има потенциал за ръст на покупките на имоти с ипотечен кредит. Възможно е голяма част от хората да продадат по-старите си жилища, строени преди 40 години, и да купят по-ново и от по-висок клас жилище”, каза Андонов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти