Животните понякога се държат като хора

Проучване установи, че гълъб може да различи до 60 думи.

Шимпанзета водят война за територия, папагали превъзхождат по памет студентите от Харвард

Гълъби разбират десетки човешки думи

Хората често си мислим, че сме уникални, със способности и поведение, много по-сложни от нашите далечни животински братовчеди. Но всъщност много същества, от малки насекоми до най-близките ни живи роднини, проявяват изненадващ репертоар от поведение, което може да изглежда зловещо човешко. От слонове, оплакващи мъртвите си, до пчели, които стават песимистични, когато се сблъскат с неуспехи, ето някои от най-човешките поведения, демонстрирани от други членове на животинското царство.

Шимпанзета

Шимпанзетата (Pan troglodytes), заедно с бонобо, са нашите най-близки живи роднини. Проучване от 2018 г. установи, че шимпанзетата не само споделят същите пет основни личностни черти като хората - добросъвестност, откритост, сговорчивост, екстравертност и невротизъм - но че тези черти могат да бъдат свързани с продължителността на живота. Учените установиха, че по-приятните мъжки шимпанзета създават по-силни социални връзки и са склонни да живеят по-дълго.

Отделно проучване от 2020 г., публикувано в списание Science, откри доказателства за социална селекция при застаряващи мъжки шимпанзета, като индивидите показват предпочитание към по-смислени социални взаимодействия с по-възрастни приятели в по-малка група. Това е подобно на застаряващите възрастни хора, които са склонни да избират приятели за цял живот и да общуват в по-малки групи, отколкото в нашата младост, отбелязва проучването. Друго проучване показа, че шимпанзетата, подобно на малките деца, копират човешкото поведение като ръкомахане, пляскане и целувки. И като хората, шимпанзетата също „водят война“, за да разширят своята територия.

Делфини

Делфините са известни със своята интелигентност и общителност и проучване от 2021 г. установи, че подобно на хората и другите примати, афалите (Tursiops truncatus) имат личностните черти на откритост, общителност и неприязън. Интересното е, че изследователите идентифицират и четвърта черта на личността, наречена насоченост, която е уникална за делфините и съчетава елементи на нисък невротизъм и добросъвестност.

„През целия си живот ние взаимодействаме и създаваме взаимоотношения с голямо разнообразие от хора - делфините правят същото помежду си“, каза в изявление Блейк Мортън, преподавател по психология в университета Хъл във Великобритания.

Свраки

Подобно на хората, свраките, членове на семейството на гарваните или врановите, могат да правят и използват инструменти, за да хранят малките си и да имитират човешки гласове. Друго изследване също открива доказателства, че европейските свраки (Pica pica) се разпознават в огледалото.

Косатки

Косатките (Orcinus orca) образуват силни социални връзки и живеят в сплотени семейни групи, наречени шушулки. Косатките са записани как ловуват, споделят храна, общуват и се социализират в рамките на своята капсула, демонстрирайки напреднали културни и личностни черти. Докато изучаваха поведението на 24 пленени косатки, изследователите откриха, че подобно на хората и шимпанзетата, косатките имат личностна черта на екстравертност, както се вижда от тяхната игривост и привързаност. По-нататъшни изследвания установиха, че пленът може да промени поведението на косатките, повишавайки тяхната агресия и невротизъм.

Кучета

В проучване от 2018 г., публикувано в списанието Learning and Behavior, изследователите откриха, че кучетата (Canis lupus familiaris) забелязват, когато хората са в беда и се стремят да ги утешат - поведение, което изследователите тълкуват като доказателство за съпричастност. В експеримента собствениците на кучета плачеха или си тананикаха зад затворена врата. Най-бързо отвориха вратата кучетата, които потиснаха собствената си реакция на стрес, за да успокоят хората.

Сини птици

Мъжките планински сини птици (Sialia currucoides) изглежда започват да ревнуват, когато бъдат отхвърлени при чифтосване, според проучване от 1975 г., публикувано в списание The American Naturalist. Изследователите откриха, че когато мъжка синя птица напусне гнездото, за да търси храна, женската u партньорка може да продължи с друг мъжки. В отговор беше установено, че мъжката синя птица жестоко бие партньора си, като изтръгва пера и щрака с човки.

Коне

Подобно на хората, конете (Equus caballus) могат да тълкуват изражението на лицето и да различават човешките емоции. Подобно на кучетата, конете са известни с близки отношения със своите собственици. В проучване от 2018 г. изследователите установиха, че конете кръстосано разпознават гласовете, израженията на лицето и емоционалните състояния на своите основни грижещи се и непознати.

Гълъби

Доказано е, че гълъбите разбират десетки човешки думи. А проучване от 2016 г. установи, че гълъб може да различи до 60 думи, отбелязвайки първия път, когато непримат може да разпознава букви и да има ортографски мозък, което означава, че може да обработва и разбира букви.

Змии

Освен когато се чифтосват, змиите обикновено са известни с това, че са самотни. Но проучване от 2023 г., публикувано в списанието Frontiers in Ethology, установи, че подобно на хората, змиите могат да се утешават една друга в периоди на стрес. Когато възрастни южнотихоокеански гърмящи змии (Crotalus helleri) в проучването са преживели стресова ситуация с друга змия от същия вид, те са имали по-нисък сърдечен ритъм от змия, която не е преживявала такава среща.

Риба стрелец

Разпознаването на лица е от съществено значение за формирането на сложни социални връзки. Хората на възраст от 2 месеца са усвоили това умение.

За разлика от приматите, рибите нямат голям мозък и зрителна кора, които помагат при обработката на изображения. И все пак рибата стрелец може да разпознава човешки лица. В проучване учените установиха, че рибите стрелци могат да учат и разпознават човешки лица с точност.

„Фактът, че рибата стрелец може да се научи на тази задача, предполага, че не е задължително да са необходими сложни мозъци, за да разпознават човешки лица“, каза в изявление Кейт Нюпорт, изследовател в катедрата по зоология на Оксфордския университет и първи автор на изследването.

Гепарди

Учените са открили, че големите котки - включително гепарди (Acinonyx jubatus), лъвове и тигри - могат да разпознават човешки гласове и да ги различават от тези на непознати. Проучването от 2024 г. установи, че тези котки реагират по-бързо и по-интензивно на човешки гласове, които разпознават. Авторите на изследването казват, че констатациите показват, че по-малко социалните котешки видове все още могат да имат социално-когнитивни способности.

Отделно проучване от 2018 г. на пленени и диви гепарди установи, че те не само разпознават човешки гласове, но също така правят разлика между болногледачи и непознати и променят дейността си в отговор.

Октоподи

Със своята синя кръв и множество мозъци и сърца, октоподите може да изглеждат извънземни. Те обаче са известни и с това, че са много интелигентни, със силно лицево разпознаване и способности за учене. Проучване от 2010 г. установи, че гигантските тихоокеански октоподи (Enteroctopus dofleini) могат да разпознават индивиди, използвайки големите си орбитални лобове, област от мозъка, използвана за зрение. Изследователите откриха, че тези октоподи са придирчиви към това кого харесват и кого не харесват, като всеки октопод показва силно предпочитание към гледача, който го храни.

Папагали

Папагалите не само имат изключителната способност да имитират човешка реч, но също така проявяват социална сложност и, подобно на хората, използват спомени за минали действия, за да повлияят на бъдещо поведение. Проучване от 2022 г. установи, че синьогърлите ара (Ara glaucogularis) демонстрират умствено самопредставяне и епизодична памет. През 2020 г. африкански сив папагал на име „Грифин“ (Psittacus erithacus) надмина студентите от Харвард в игра за тестване на паметта. Според изследователите както папагалът, така и хората са използвали част от своята работна памет, известна като манипулация, за да запомнят и манипулират информация, което предполага подобна древна еволюционна способност.

*(Със съкращения, от livescience.com)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука