Жилищата в България поскъпнали с 8,8% за година

Ръстът на цените у нас двойно по-голям от средния за ЕС

Европейската статистика няма данни за имотите в Гърция

Цените на жилищата в България са се повишили с 8,8% за година, показват данни на европейската статистическа служба „Евростат“. Ръстът у нас е двойно по-голям от средния за Европейския съюз, който е 4,5%.

Държавата ни се нарежда на пета позиция по поскъпване на апартаментите в сравнение с останалите страни от ЕС. Лидер в класацията е Чехия с повишение от 12,7%, следвана от Литва и Латвия, където увеличението е съответно с 10,2% и 10,1%. Преди нас с ръст от 8,9% е Ирландия, а непосредствено след България се нареждат Унгария и Португалия, в които поскъпването е съответно 8% и 7,9 на сто. Единствените страни, в които се наблюдава спад в цените на жилищата са Хърватия и Италия. В тях понижението е съответно с -0,4% и -0,1%.

Евростат не разполага с данни за движението на цените на имотите в Гърция.

През първото тримесечие на 2017 г. цените на жилищата у нас са се повишили с 1,8% спрямо предишните три месеца. В периода октомври-декември нарастването е било от 2,4% на тримесечна база.

Общо за Европейския съюз през първото тримесечие на 2017 г. цените на жилищата са се повишили с 4,5% и 4,0% в Еврозоната, сравнени със същия период на 2016 г. Спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. поскъпването средно за ЕС е с 0,7% и с 0,4% за Еврозоната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти