Жилищата в Германия стават недостъпни

Наемите на жилищата в Берлин са средно 11 евро на квадрат.

Наемите в Мюнхен са 19 евро на квадрат

Голям дом за 8190 евро на месец

Жилищата в Германия се превръщат в лукс и са все по-недостъпни за работещите хора. Наемът на квадратен метър в Мюнхен е средно 19 евро, в Щутгарт е 18 евро, в Дюселдорф и Кьолн е около 12-13 евро, а в Берлин е 11 евро. Наемането на жилище от 70 кв. м в Мюнхен струва средно 1330 евро на месец.

Това е много висок наем, като се има предвид, че средният доход в Германия след плащането на данъци възлиза на 2165 евро. Близо една трета от него обикновено отива за наем. Затова нараства търсенето на по-евтини апартаменти, но наличностите от такива жилища на пазара са ограничени. Има предложения с доста нисък наем като например “уникална оферта” за жилище от 69 кв. м в източните покрайнини на Берлин, на шести етаж без асансьор, поради което като наематели търсят “хора в добра спортна форма”. В обявата се казва още, че наемателите трябва да притежават “сръчност” и други умения, зад което се крие фактът, че жилището явно има нужда от основен ремонт.

Ако човек иска да се нанесе бързо в голям апартамент, трябва да приготви много голяма сума. Например “прекрасно и обширно 4-стайно жилище на 182 кв. метра в берлинския квартал Шарлотенбург” се отдава срещу 8190 евро на месец. Като към това добавим разходите за ток, отопление и вода цената се вдига до 50 евро на кв. м.

В Германия хората по традиция живеят под наем. Средно за Европа 70% от хората имат собствен дом, а в Германия свое жилище имат само 46%. В големите градове този дял е доста по-малък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти