Жилищата в София са поскъпнали със 140%

Жилището е стока от първа необходимост.

За период от 20 години

Важна е средата около кооперацията

Жилищата в София са поскъпнали със 140% за период от 20 години, показват данни на строителна компания. Това прави средно с около 7% на година, което е нормален ръст според брокерите на имоти.

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо. Това е така, защото жилището е стока от първа необходимост, а в София продължават да идват млади хора, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище. Разбира се, много млади хора в началото на кариерата си предпочитат да живеят под наем, но след като получат стабилен доход се насочват към покупка на жилище с ипотечен кредит вместо да плащат месечен наем.

Желанията на купувачите не са се променили заради коронавируса, а се променят с повишаване на доходите им. Купувачите стават все по-взискателни не само към качеството на самия апартамент, а и към средата около кооперацията - интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено около блока им, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът и т. н.

В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си с ново строителство, а това увеличава още повече броя на купувачите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат, коментират строителни предприемачи.

Те прогнозират умерен ръст на цените през 2021 г. в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. За строителните предприемачи е по-добре да има устойчивост на пазара, а не рекордно търсене и предлагане, защото това им позволява да планират по-добре финансите си и производствения процес.

Във Варна е по-евтино

Плащат 890 евро за кв. м в Бургас

Най-търсени са центърът и кв. Зорница

Цените в Бургас не спират да растат.

Средната цена на жилищата в Бургас достигна 890 евро/кв. м и се задържа по-висока от тази във Варна, показват данни на компания на пазара на имоти.

До началото на 2018 г. Варна водеше по цени Бургас, но след това тенденцията се обърна и Бургас изпреварва морската столица, посочват брокери. Цените в Бургас не спряха да растат и през 2020 г. въпреки пандемията.
Най-високите цени на жилищата в Бургас са около 1000 евро/кв. м като те са за апартаменти в центъра на града и кварталите “Зорница”, “Лазур” и “Братя Миладинови”. “Меден рудник” остава най-евтиният квартал в морския град, но тази част от Бургас се развива най-динамично по отношение на новото строителство. А по-ниските цени привличат купувачите.

В Бургас имоти купуват както жители на града, които искат да се преместят в по-голям апартамент, така и хора от съседните населени места. Има и българи, които са се върнали от чужбина или просто искат да инвестират спечелените с труд зад граница пари в покупката на имот близо до морето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти