Жозеп Борел: Постигнахме споразумение между Косово и Сърбия

Днес постигнахме споразумение между Косово и Сърбия, което ще позволи да се избегне по-нататъшна ескалация. Това написа в Twitter върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„Ще обсъдим следващите стъпки в рамките на нашето предложение за нормализиране на отношенията между двете страни“, допълни още Борел.

Жозеп Борел заяви, че Сърбия се е съгласила да спре издаването на табели с кодове на градове в Косово, а Косово обещава да спре опитите за насилствена пререгистрация на автомобили със сръбски номера.

На 5 ноември косовските сърби се оттеглиха от всички институции на властта на страната. Сърбите предприеха такива мерки, след като от 22 ноември тази година косовските власти решиха да глобяват всички, които не сменят сръбските си регистрационни номера на коли с косовски. До 21 април 2023 г. глобите ще бъдат 150 евро, след което косовската полиция ще започне да конфискува автомобили със сръбски номера.

По-рано премиерът на Косово Албин Курти по искане на посланика на САЩ в Прищина Джефри Ховениер отложи с 48 часа влизането в сила на решението за налагане на глоби на сръбските жители на региона, които не са се променили техните сръбски регистрационни табели на автомобили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа