Загинала е британска ученичка в Сирия, присъединила се към "Ислямска държава"

Кадиза Султана, която замина от Лондон за Сирия, за да се присъедини към Ислямска държава, е била убита при руски въздушен удар, съобщи адвокатът на нейното семейство, педаде БНР.

Кадиза е една от трите ученички от Лондон, които заминаха през 2015 година за Сирия, за да се сражават на страната на "Ислямска държава".

Предполага се, че Кадиза Султана е загинала по време на руски въздушен удар в град Ракка. Преди това една от нейните сестри беше заявила в телевизионно интервю, че Кадиза е установила контакт със семейството си, за да обсъди как да избяга от Ракка, след като е била разочарована от голямото разминаване между пропагандата на "Ислямска държава" и действителността.

Според някои информации, Кадиза е сключила брак с боец на "Ислямска държава", който обаче е бил убит. През февруари миналата година 16-годишната Султана и две нейни съученички заминаха за Сирия с полет през Турция.

Трите момичета са само малка част от повече от 800 британци, за които има сведения, че са заминали да се сражават в Сирия и Ирак.

Британски политически коментатор заяви тази сутрин в предаване на ББС, че пропагандата на "Ислямска държава" е изключително успешна сред младите хора, тъй като за първи път не става дума просто за водене на битка в името на дадена кауза, а за създаване на реален ислямски халифат – идея, която е много примамлива за мюсюлманите.

Коментари

Задължително поле