Загинал в катастрофа продължава да помага

Гален с майка си Марина.

Фондация „Гален Темелков“ ще подкрепя бъдещи медици

Приятелите на студента искат да създадат лечебен център под Мадарските скали

Ние сме фондацията, казват момчетата и момичетата, които продължават благородно биографията на Гален
Един пътен инцидент не означава край. Дори и да е завършил най-фатално и да е прекъснал живота. Доказват го група млади ентусиасти от цялата страна и чужбина, които са създали фондация „Гален Темелков“. Тя носи името на пълно с амбиции момче, високо, красиво, небооко, възпитаник на Математическата гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен, студент първи курс в Медицински университет - Варна. Мечтата му била да бъде полезен на хората, да лекува, да стане ортопед. Често повтарял сентенцията „Ad Astra Per Aspera“ (Към звездите през тръните) и това може би белязало съдбата му.

На 12 март тази година, шест дни преди да навърши заветните за мнозина младежи 20 години, Гален катастрофира в крайпътно дърво зад волана на „Тойота“ в старата столица Плиска. Там от три години живеят в мечтания дом с майка си. В последния следобед заедно нищо не предвещава лошото. Гален се качва в колата, за да отиде до хранителен магазин, съчетава го и с разходка до живописните старини. Най-лошото се случва на връщане към градчето.

„Усетих, че нещо става с детето ми. Тръгнах да го търся и чух сирените...“, разказва сега майка му Марина Персенг. По подробностите, които знае за катастрофата, отнела единственото u дете, Гален най-вероятно е кривнал заради внезапно излязло животно. После най-лошото е станало много бързо, на място.

Как се продължава напред след такава трагедия, откъде човек намира сили?

„Не продължавам аз, а продължава той. Аз останах на 12 март“, откровена е майката, която е безкрайно благодарна на приятелите на Гален. Когато я сполетяло нещастието, разбрала, че не напразно приживе той u е казвал колко много държи на тях и ги има като семейство. Сега те са нейното семейство. Момчетата и момичета от групата на Гален в МУ-Варна, както и негови съученици, а вече и съвсем непознати хора, застават до нея. Именно те са я накарали да се изправи, да изтрие сълзите и са обещали заедно да пишат биографията на Гален.

Те са Милен, Ивайло, Екатерина, Петър, Момчил, Полина, Мария, Анастасия... Трудно е да изброи имената на всички. Така на 20 април се родила фондация „Гален Темелков“, работеща в обществена полза, с цел да подпомага проекти за разширяване знанията и уменията на деца и младежи. Създателите u планират приоритет да бъдат специалностите в Медицинските университет и колежи, както и научната и изследователската дейност на млади учени в сферата на природните и хуманитарни науки.

Реализацията на първия проект „Пътят на Хипократ“, както са го именували, вече е в ход. Фондацията ще финансира подготовката на ученици, които искат да учат медицина. Застава и зад вече приети студенти.
Първото училище, с чието ръководство се свързали и предложили подкрепа, е шуменската математическа „Нанчо Попович“, където завършил с отличие паралелка „Биология и химия“ Гален. Стипендиантите ще бъдат избирани от комисия от учители и представители на фондацията сред учениците в XI и XII клас.

Организацията ще подкрепи и студент във Варненския медицински университет.

Догодина Гален Темелков ще застане зад още повече ученици и студенти по медицина в цялата страната, планират създателите на фондацията. Знаят, че има много затруднени семейства и техни връстници, които искат да учат, а финансите не бива да бъдат пречка. Надяват се, че такава подкрепа ще бъде стимул бъдещите лекари да остават у нас, а не да търсят спасение в чужбина. „Кой, ако не ние ще променим България?“, питат риторично момчетата и момичетата.

В момента в банковата сметка на фондацията има към 2000 лева. Вносителите са от цялата страната и чужбина. Дори хора, които не са познавали Гален. Някои са участвали и с 5, и с 20 лева, защото искат да помогнат и застават безрезервно зад каузите на организацията.

Още два мащабни проекта в знаковите за българите места Плиска и Мадара планира да реализира фондацията. В първопрестолния град идеята е за изграждане на Учебно-творческа почивна база за ученици от страната и чужбина. Там те ще имат срещи с известни лекари, преподаватели в университети и гимназии, научни работници, а центърът ще бъде действащ през цялата година. Вече го има теренът от 2300 дка, той е станал собственост на фондацията.

Проектът „Възкресение“ пък е свързан със стар, пустеещ лагер под Мадарските скали. Идеята е за създаване на Природна академия „Дух и познание“ за работа с деца и младежи с физически, психологически или ментални дисфункции. Стартирани са преговори с държавни институции за предоставяне на част от мястото. Инициаторите вярват, че може да успеят да го съградят и за година време, като всеки ще участва с личен труд, с ръцете си, за да бъде после на всички. Защото всички имат нужда от лек за душата и тялото.

Идеите си фондацията ще популяризира с концерти в страната. Първите два - на 19 септември в Шумен и 26-и във Варна, вече са уговорени. На тях непременно ще звучи песента „Високо“ на ФСБ, любима на Гален. Иван Лечев и Стефан Вълдобрев ще я изпълнят, казва майка му. И е категорична, че това, което тя прави за детето си, за да остане то и след нея (така е редно, б. а.), не е геройство. Всяка майка би го направила. А тя е успяла, защото е имало кой да каже „Да!“ зад нея.

Поколението на 20-30-годишните не е изгубено. Момичета и момчета зад Гален не са изключение. Трябва обаче, обществото у нас да не ги пренебрегва, а да ги подкрепя.

Ако заставате зад каузите им, можете да помогнете по банкова сметка:

Титуляр Фондация „Гален Темелков“
Fibank
IBAN: BG44FINV91501217445267
BIC: FINVBGSF

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи