Любомир Кючуков: Оставката на правителството в Русия цели Путин да запази контрола и след 2024 г.

Кметът на Елена представи публично бюджета на общината Жители на балканското градче направиха над 30 предложения

Затвориха магистрала „Хемус“ при тунел „Витиня“ заради горящ бус

Двама врачани са задържани за палежа на 7 коли в Троян

Финансовият министър Владислав Горанов: Комисията по хазарта става едноличен орган (обзор) Окончателна позиция ще има след проучване, ГЕРБ откриха повторения в текстовете на Валери Симеонов

Разбиха незаконен цех за третиране на пластмасови отпадъци (СНИМКИ)

Затварят входа на София от магистрала „Тракия“ за час и половина в събота

Полицията продължава издирването на избягалия арестант в Разград

Русия: Газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде завършен

Окончателно: 30 години затвор за убиеца на Вероника Петрова

ГБС ще строи детската болница в София Фирмата има голям опит с изграждането на лечебни заведения у нас и в чужбина

Пулмолог: Серният диоксид не може да бъде спрян с обикновен филтър

Млад мъж се обеси край Пловдив

Учители и ИТ специалисти най-търсени през 2020 г. Нужни са общо 37 хиляди кадри от тези професии

Задържаният за взрива във Ветово остава в ареста

Загубата на връзка с реалността е бедата на нашето време С очите си виждаш едно, а в новините друго

Теоретиците не стават богати

„Медиите създават ситуация, при която хората живеят в два различни свята. Например всичко, което CNN излъчва за конфликта в Сирия, е лъжа. Видях това, когато бях в Алепо. С очите си виждаш едно, а в новините друго. Бедата е в това, че между западните журналисти вече има интелектуална монокултура. Ако опиташ да покажеш какво се случва в действителност, ще ти лепнат етикета „путинист“ и няма да получиш работа в големите американски тв. Това е съвременна инквизиция, която те наказва за това, че имаш мнение, различно от официалното“.

Това пише Насим Талеб, американски публицист, икономист и трейдър, добил световна известност през 2007 г., с книгата си „Черния лебед“. Според него почти всички събития с последствия за пазарите, глобалната политика и живота на хората са непредсказуеми и риск-менаджментът на държавните ръководители и компании, е безполезен. The Times нарече Талеб най-големия световен мислител. Когато в „Черния понеделник“ на 1987 г. индекса Dow Jones се срина с 22.6% , Талеб спечели от акции $40 млн.

Прекалено високият темп на промени е смъртоносен, пише той във фейсбук.

„Преди да почнете да правите нови реформи, вие сте длъжни да се убедите, че предшестващите ги са сработили. Обществото се раздели на „наши“ и „ваши“. Вместо свобода на мненията се създаде ситуация като в тоталитарната държава. Има официални мнения и ти си длъжен да ги споделяш, иначе ставаш аутсайдер. Израз на годината стана „фейк нюз“. Образованият човек получава основно информация не от обкръжаващия го свят, а от други хора, списания и социални мрежи. Най-страшната патология на нашето време е загубата на връзка с реалността. Когато търгувах на борсата, често срещах трейдъри, които симулираха борсов сценарий на компютъра и бяха уверени, че и в реалността ще е така. Натривах им носа с въпроса: „А, колко пари имаш в сметката си“? Теоретиците не стават богати. Човек е способен да взема добри решения, само ако живее в реалността“, допълва той.

От „Гласове” със съкращения
Превод: Никола Стефанов

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Написах нещо и знаете ли какъв е отговорът от труд”написахте нещо много бързо,намалете темпото”. Така ви ли цензурират в Б-я? Само Русофоб ли може да поства неговото мнение? Явно не им се хареса моето.

  2. В този „Труд он лайн“ са изпратили един „модератор“, който се подвизава с псевдонимите „русофоб“ и „Кмнтр“ и пълни полетата за коментари с готови клишета, които са еднотипни и вероятно са утвърдени от поръчители за нонстоп политкоректна пропаганда.
    Това „…намалете темпото“ го пуска редовно макар, че технологичното време за проява на текста е средно 6-8 сек и той вижда текста още докато го пишете. Не е само тук тази цензура. И в други сайтове се прилага по различни технологии. Често използват за публикацията ти включване от модератора на настройка „само аз“ и текста става невидим за другите читатели. Използват случая, че си излязал от сайта и изтриват или блокират новата ти публикация. По-рано беше типично фашистка цензура. От няколко месеца има известно подобрение в системата, но предвид евроизборите започват пак с фашистки репресии под различни наименования: „фалшиви новини“, „език на омразата“ и пр. Това се практикува срещу опозицията, която неолибералите наричат „популисти“, „крайнодесни екстремисти“ и пр. по подобие на пропагандата на Йозеф Гьобелс през 30-те и първата половина на 40-те години на ХХ в.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.