Загубата на връзка с реалността е бедата на нашето време

Теоретиците не стават богати

„Медиите създават ситуация, при която хората живеят в два различни свята. Например всичко, което CNN излъчва за конфликта в Сирия, е лъжа. Видях това, когато бях в Алепо. С очите си виждаш едно, а в новините друго. Бедата е в това, че между западните журналисти вече има интелектуална монокултура. Ако опиташ да покажеш какво се случва в действителност, ще ти лепнат етикета „путинист“ и няма да получиш работа в големите американски тв. Това е съвременна инквизиция, която те наказва за това, че имаш мнение, различно от официалното“.

Това пише Насим Талеб, американски публицист, икономист и трейдър, добил световна известност през 2007 г., с книгата си „Черния лебед“. Според него почти всички събития с последствия за пазарите, глобалната политика и живота на хората са непредсказуеми и риск-менаджментът на държавните ръководители и компании, е безполезен. The Times нарече Талеб най-големия световен мислител. Когато в „Черния понеделник“ на 1987 г. индекса Dow Jones се срина с 22.6% , Талеб спечели от акции $40 млн.

Прекалено високият темп на промени е смъртоносен, пише той във фейсбук.

„Преди да почнете да правите нови реформи, вие сте длъжни да се убедите, че предшестващите ги са сработили. Обществото се раздели на „наши“ и „ваши“. Вместо свобода на мненията се създаде ситуация като в тоталитарната държава. Има официални мнения и ти си длъжен да ги споделяш, иначе ставаш аутсайдер. Израз на годината стана „фейк нюз“. Образованият човек получава основно информация не от обкръжаващия го свят, а от други хора, списания и социални мрежи. Най-страшната патология на нашето време е загубата на връзка с реалността. Когато търгувах на борсата, често срещах трейдъри, които симулираха борсов сценарий на компютъра и бяха уверени, че и в реалността ще е така. Натривах им носа с въпроса: „А, колко пари имаш в сметката си“? Теоретиците не стават богати. Човек е способен да взема добри решения, само ако живее в реалността“, допълва той.

От „Гласове” със съкращения

Превод: Никола Стефанов

Коментари

Задължително поле