Задържани са крадците на 100-килограмова златна монета Арестуваните са младежи от арабски произход, от експоната няма и следа

Задържани са четирима мъже от арабски произход за кражбата от берлинския музей “Боде” на 100-килограмовата монета Big Maple Leaf на стойност 3,8 милиона евро. Арестуваните са с постоянни адреси в Берлин. Те са на възраст между 18 и 20 години. Всички са от един семеен клан с богато криминално досие.

Това оповестиха днес на пресконференция представители на берлинската криминална служба и столичната прокуратура. Води се следствие срещу други 9 души по подозрение за съучастие в престъплението. Единият от тях от началото на март е бил назначен като охранител в музея. Кражбата беше извършена на 27-и същия месец.

Преди това камери са заснели престъпниците на 17 и 21 март при оглеждане на сградата на музея и мястото, откъдето седмица по-късно са проникнали през третия етаж.

Операцията с участието на 300 полицаи и барети е започнала днес в 6 ч. заранта. Претърсени са били 14 обекта. Открити са били четири огнестрелни оръжия и 6-цифрена сума, но точният размер не беше оповестен.

Крадците са проникнали в музея през третия етаж, който всъщност е като първи откъм станцията на градската железница. Точно оттам престъпниците са проникнали в музея по стълба, от същото място са напуснали сградата, прехвърляйки тежката монета с въже. После са напуснали гарата по посока на близкия парк, като са пренесли монетата в количка. Те са я качили в автомобил и са изчезнали.

От златната монета Big Maple Leaf няма и следа, беше съобщено по време на пресконференцията. Разследващите подозират, че тя е била насечена и продадена на части, най-вероятно зад граница.

Според изтекла в германските медии информация е бил замесен и собственик на бижутерски магазин, намиращ се на берлинския бул. “Зоненалее”, който също е следствен.

От златната монета Big Maple Leaf с изображението на британската кралица Елизабет Втора през 2007 г. в Канада са изработени само пет екземпляра. Един от тях е собственост на канадец, който през 2010 г. дава под наем монетата на берлинския музей “Боде”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Араби, това е невъзможно.Дори да са виновни веднага да ги оправдаят и да осъдят полицаите задържали ги.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.