Задържаха под стража китайски гражданин, издирван от властите в Румъния

Снимка: Архив

50-годишният Джан Я. е осъден за пране на пари в северната ни съседка

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на китайския гражданин Джан Я. на властите в Румъния за изтърпяване на влязла в сила присъда от 7 години „лишаване от свобода“ за пране на пари. ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на производството му по екстрадиция. Той е обявен за международно издирване от съдебните власти на Румъния - Окръжния съд Илфов въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА) от декември м.г, съобщиха от пресцентъра на ВОС.

Гражданинът на Китай е бил задържан на 26 март в 10.20 часа на ГКПП Летище Варна.

Престъплението, за което е бил осъден 50-годишният Джан Я. е наказуемо и по българското законодателство. Посочената правна квалификация на престъплението по съответните закони и наказателен кодекс на Република Румъния описателно е изразена като „умишлено и многократно престъпление изпиране на пари, като се има предвид, че прехвърлените пари в Китай са били събирани от Джан Я. от щандове“.

Максималният срок на наказание за подобно престъпление според румънския Наказателен кодекс е 10 години лишаване от свобода.

Определението на съда може да се обжалва пред Апелативен съд Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право