Задържаха 59-годишен куриер в телефонни измами

Снимка: Архив

Криминалисти на Плевен задържаха 59 – годишен участник в телефонни измами, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Действията на служителите от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен и колегите им от Първо РУ стартирали след получена информация за две телефонни измами, извършени през ноември миналата година.

Сценарият бил идентичен – непознат звъни на домашен телефон, представя се за полицейски служител и убеждава жертвите си – жени на 71 и 76 години, да съдействат на органите на реда при операция за залавяне на мошеници. Така едната хвърлила през терасата на жилището си 1 480 лева и златни накити, а другата - оставила под камбанария пред храм "Свети Николай" 3620 лева и златен накит. По случаите били образувани досъдебни производства.

В хода на проведеното разследване криминалистите установили и задържали 59-годишен мъж от петричкото село Гега, който по първоначални данни е изпълнявал ролята на куриер в престъпната схема.

Той е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 210, ал. І, т. 4, вр. чл. 209, ал. І, вр. 28, ал. І, чл. 26, ал. І, вр. чл. 20, ал. ІV от НК. При разпита е признал вината си. След изтичане на 24 – часовата мярка за задържане му е наложена постоянна и е приведен в Плевенския арест към затвора.

Работата по документирането на цялостната му престъпна дейност продължава под ръководството на прокуратурата.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право