Зад барикадната храброст се крие безизходица

След казаното от Байдън за Путин в световната политика настъпва водораздел

Малко страни виждат в САЩ твореца на новия световен или поне регионален ред

Президентът Джо Байдън все по-често радва публиката с нелепи фрази и комични грешки. Тези дни сподели, че харесва децата повече от хората. И за пореден път нарече вицепрезидента Камала Харис президент. Създава се устойчивото впечатление, че вече е в напреднал етап на оттегляне от длъжността. В интервю на запис пред ABC news на въпрос за руския президент Владимир Путин „Мислите ли, че е убиец“ отговори утвърдително – „Mm-hmm, I do“. И добави, че ще го накара да си плати.

Няма полутонове, казаното не може да се вземе назад, то е пряко предизвикателство. Не се касае за „старческа глупост“ в случая, а за рационален ход, обозначаващ нова реалност. След тези думи в световната политика настъпва водораздел. В САЩ, в Русия, в Европа и Азия. Вашингтон не просто обижда лично руския президент, в негово лице пределно грубо охулва и Русия, поставя я фактически „извън закона“. Дава знак, че няма да подбира средствата в битките с нея и не оставя пространство за компромис.

В „Дълбоката държава“ решенията са взети много преди Байдън, сега като статист го включват в етапно мероприятие. Той често припомня, че при среща със сърбина Милошевич през 1999 г. го е нарекъл „престъпник“, след което НАТО удари и разпадна Югославия. Да се готвят Путин и Русия, „Америка се завръща!“. Той неведнъж им се е заканвали преди, но сега преднамерено агресивно и като президент. Който не е с нас, е против нас е посланието към съюзниците, към света.

С надеждата то да се приеме от колкото може повече страни като начало на неизбежна война. В уплаха си да се изживеят като утрешни потърпевши и да пожелаят да бъдат защитени от САЩ. Любимият триъгълник - те потенциалните Жертви, Русия и Китай са Преследвачи, а в ролята на Спасителя - героичните САЩ. Поели по пътя към силово установяване на световна неолиберална диктатура. Нарисуваната много изгодна черно-бяла батална картина се натъпква в реалността чрез обилно присъствие в политическото говорене.

Не само Русия, Китай също е обявен от Вашингтон и НАТО за „световна заплаха“. Тези дни в Аляска държавният секретар Антъни Блинкън е отправил обвинения за „действия на Китай в Синдзян, Хонконг, Тайван, кибератаки срещу САЩ, икономическа принуда към техни съюзници.“ В САЩ вече започнаханаказателни действия, включително за отнемане на лицензи за китайски компании. Държавеният съветник Ван Й посочи в Анкоридж, че не приема САЩ „да говорят с Китай снизходително от позиция на силата“.

„САЩ не представляват света“, заяви шефът на Централната комисия по външните работи Янг Жиечи. Посъветва ги да променят собствения си имидж и да спрат да развиват собствената си демокрация в останалия свят. Рязък отпор. Китай е наясно какво се прави. Както чрез НАТО подкарват васална Европа да провокират и притискат Русия в непосредствена близост, така срещу него ще опитват да скалъпят подобен политически съюз в Югоизточна Азия.

Изглежда няма да се случи. Заедно с 14 азиатско-тихоокеански държави Китай подписа най-голямото споразумение за свободна търговия в света - „Регионално всеобхватно икономическо партньорство“. Въобще не е сигурно, че участващите в него Япония и Южна Корея имат мераци за включване в структура за военна противотежест в региона, необходима главно на САЩ срещу Китай. Важи и за Индия, която въпреки периодичните търкания с Поднебесната участва с нея и Русия в БРИКС. Не воюваш, с когото търгуваш!

Малко останаха страните, които виждат в САЩ твореца на новия световен или поне регионален ред. В края на декември Брюксел и Пекин одобриха политическо споразумение за допълнително отваряне на китайския пазар за инвеститори от ЕС. На този фон заплашителната риторика на Байдън и екипа му издава неувереност и импулсивност, което води до загуба на лице. С очертаващо се оттегляне на САЩ от водачеството на Западния свят.

Присъщите на неолибералите брутални действия и отношения вътре в страната излизат навън. Не толкова към Русия и Китай, колкото в САЩ и срещу Европа. Преди изнасяха „демокрация“, сега - проблемите си. Мотивирани от изблици на мъст за собствени провали, очаквано предизвикващи нечие злорадство. От ярост поради отказа на противниците да приемат американските правила за своето обществено устройство. От гнетяща безизходица и нарастващо безсилие се пораждат импулси да се заплашва, мачка, троши, наказва и подчинява.

Отчаянието поражда барикадна храброст. Елате, вий, престъпни синове! Ще ви побъркаме, ще бутнем и вашите статуи, капита­лизма върху главите си ще сринем заедно с правото и икономиката! Врагове не се виждат, значи са навсякъде. Бодлива тел и днес огражда територията на Капитолия, в много части на града пътищата все още са затворени. Хиляди бойци от Националната гвардия са останали във Вашингтон, пише Washington Examiner. Настоява се мерките за сигурност да станат постоянни. Масирано настъпление срещу здравия разум сред американците.

Очаквано, закономерно. На 8.1. т. г. „Труд“ писа : „Изчерпани са ресурсите за прилагане на „мека сила“. САЩ стават отчаян и много зъл противник... склерозирали елити, обезу­мели от троцкистка полуда активисти, ослепели от хищническа страст за свърхпечалби банкери и корпорации. Джо Байдън на тях съответства - объркан, с видими проблеми в мозъчното кръвоснабдяване, насочен да плаши и наказва... Натиквани в ъгъла хищници с оголени зъби внушават решителност, че ще се бият до смърт... Кошмарният сън не свършва с 2020-а, шантавото едва започва!

Според водещия от Fox News Шон Ханити президентът Байдън „изглежда извънредно слаб, вял, немощен, често явно не осъзнава какво се случва около него... с големи усилия се добутва до уикенда... всички злонамерени играчи по света виждат това.“ Конгресмени подкрепиха инициатива да бъде преразгледана системата за управление на ядрения арсенали призоваха Байдън да се откаже от ядрените си правомощия. Става опасен.

Загрижен, президентът Путин му пожела здраве. Призова го и на директен словесен дуел, неоснователно някои наблюдатели приеха изявлението му за подигравка. „Да наричаш президента „убиец“ и да заплашваш, че „ще го накараш да си плати“, е атака срещу Русия... руско-американските отношения са под нулата“, заяви председателят на руския парламент Володин. Ясно е, че предстоят много сериозни реакции. Сред руските елити ще последва забележима чистка, който се колебае да заяви подкрепа за Путин, ще пострада кариерно.
Ще се ускори избавянето от остатъците от културната и информационна окупация, ще се ожесточи политиката спрямо Украйна и Прибалтика. Възможно е преминаването на предвоенен режим не само в икономиката, но и на идеологическо, и мирогледно ниво. Още по-тесни и разностранни ще станат взаимоотношенията с Китай и заедно ще неутрализират заплахите с несиметрични отговори.

В Европа ще продължават санкциите срещу Русия, но поединично ще стоплят отношенията с нея и ще се дърпат от твърда конфронтация. В „Триморието“ ще има декларации за верноподаност спрямо САЩ и поредна вълна на гонене на руски дипломати. Турция се отказа от Истанбулската конвенция. В Швеция Арабската партия прикани шведите да напуснат страната, ако не харесват различните...

Байдън няколко пъти се спъна на стълбите към самолета, накрая падна, било от силния вятър. Все пак стана сам, има надежда, че ще поостане на поста. Това е добре, тъй като Путин заплаши да работят с американския народ директно...

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи