Заев: От днес приятелството между Македония и Гърция е още по-силно

От днес приятелството между Македония и Гърция е още по-силно, надявам се до края на председателството да имаме решение на спора за името на страната. Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев на пресконференция в София.

„На днешната среща с министър-председателя на Гърция, приятел на Македония, Алексис Ципрас, се съгласихме за прогреса, който имаме по отношение на намиране на решение за името на страната ни. Заедно с Алексис Ципрас търсим възможности за креативни решения, които от македонската страна са представили в последната фаза на преговорите“, каза Заев.

По думите му консултациите ще продължат между двете страни. „От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно. Надяваме се, че до края на председателството ще има решение, но това зависи и от двете страни“, каза още той.

С Алексис Ципрас се обединихме около една възможност за име на Македония, но трябва да я обсъдим в страните си, посочи македонският премиер. „Важно беше да потвърдим всички успехи, които министрите постигнаха, а те са от голямо значение. Разговаряхме съществено и разгледахме няколко опции. Една от опциите е подходящо решение и за двете страни. Продължаваме с консултациите в страните си, за да видим дали е възможно това решение. Ако е така, вероятно ще имаме такова. Това, което беше постигнато, го констатирахме и потвърдихме“, заяви Заев.

Сега трябва да разговаряме с президентите на дветете държави, с лидерите на политическите партии и опозицията и да изготвим останалите подробности. На въпрос дали е възможно отлагане на решението на спора Заев отговори кратко: "Пази Боже". Надявам се да намерим решение на спора за името преди срещата на Европейския съюз през юни, каза още Заев, който участва в срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която се провежда в София.

Коментари

Задължително поле