Законът ощетява хората с втора пенсия

Намалението на държавната пенсия трябва да е с 6%, а не 9-10%

Не взимат предвид сумите, превеждани на НОИ от държавната хазна

Промените частично решават проблема

Законът ощетява хората, които взимат втора пенсия. Предложените от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) ще доведат до намаляване на държавните пенсии за хората, които получават и втора пенсия от частен универсален фонд с 9-10%. Но намалението не трябва да надвишава 6%, за да бъде постигната пълна справедливост, каза за “Труд” Владислав Русев, главен изпълнителен директор на Пенсионно осигурително дружество Алианц България.

В момента законът предвижда държавната пенсия на хора, които получават и втора, да бъде намалена с около 20%. Причината за това са вноските, които вместо в държавното обществено осигуряване (ДОО), са отивали по време на трудовия им стаж в универсални пенсионни фондове (УПФ). Ощетяването на хората с втора пенсия идва от това, че всяка година с пари от държавната хазна допълват бюджета на ДОО и по този начин хората получават като пенсии по-голяма сума от събраната чрез осигуровки.

Предложената промяна в КСО се отнася за периода преди 2002 г., когато не е имало осигуряване във втория стълб, както за периода 2009-2015 г., когато допълването на бюджета на ДОО с пари от държавната хазна беше дефинирано като “вноска” от т. нар. трети осигурител - държавата, в размер на 12%, обясни Владислав Русев. Тези вноски на държавата в бюджета на ДОО ще бъдат отразени, което ще доведе до по-малко намаление на държавната пенсия за хората, които получават и втора от УПФ. Така се цели постигане на справедливост между хората, родени преди и след 1960 г., т. е. между тези, които са се осигурявали само във фонд “Пенсии” на ДОО и тези, които са се осигурявали и в универсални фондове, обясни Русев.

Промените в КСО обаче не взимат предвид финансирането на ДОО от държавния бюджет в периода 2002-2008 г. и от 2016 г. насам. Неотчитането на такъв голям приходоизточник за ДОО означава несправедливо ощетяване на осигурените в универсални фондове, каза Русев. За да не се случва това, при определяне на индивидуалния коефициент за намаляване на държавната пенсия трябва да се взима предвид не само вноската от 12% за периода 2009-2015 г., а всяко финансиране на Фонд “Пенсии” на ДОО от държавния бюджет от 2002 г. до момента, допълни той.

През всяка следваща година

Несправедливостта ще расте

Предложените промени в КСО ще доведат до задълбочаване на несправедливостта при намаляване на държавната пенсия през всяка следваща година. Макар положителни и необходими, промени не са достатъчни за пълното отстраняване на недостатъците при определяне с колко да бъде намалена държавната пенсия, каза Владислав Русев. Намалението на държавната пенсия през годините ще се променя в зависимост от степента на неотчетеното държавно субсидиране на ДОО, т. е. колкото повече държавата субсидира фонд “Пенсии” на ДОО, толкова повече би било несправедливото намаление на държавната пенсия за тези, които ще взимат и втора пенсия, обясни Владислав Русев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари