Закриват последните домове за деца във Варненско

Настаняването на лишени от родителска грижа деца в семейна или близка до нея среда е към финала си във Варненско, става ясно от съобщение на Областния информационен център /ОИЦ/.

Според него през последните 9 г. в региона са закрити три институции - домовете за деца в Провадия и в с. Бързица, както и варненският "Другарче". Настанените в тях 45 подрастващи вече се радват на по-добро качество на живот в среда, близка до семейната.

В рамките на националната кампания "Мисията е възможна" на ОП "Развитие на човешките ресурси" до октомври 2020 г. трябва да бъдат затворени последните две специализирани институции за деца в региона. Предстои изготвянето на оценка на индивидуалните потребности на техните възпитаници, което ще позволи те да бъдат настанени в условия, насърчаващи развитието им.

По данни на ОИЦ-Варна в момента в областта функционират 29 социални услуги за деца с 865 потребители. В страната от 2010 г. от домове за лишени от родителски грижа са били изведени близо 7000 подрастващи, закрити са 108 специализирани институции, а броят на подлежащите на реинтеграция деца е сведен до 661.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България