Закриха паралелки в 8 училища в Пловдивска област

Дори и платеният стаж не успя да запълни първата паралелка по дуалната система в региона

Осем училища в Пловдивска област ще трябва да закрият паралелки с прием след основно образование заради липса на интерес към дадени специалности и недостиг на ученици за тях, сочи справка на Регионалното управление по образование (РУО).

Дори модерната специалност "Контрол и качество на храните" в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии в Пловдив не успя да привлече интереса на достатъчен брой осмокласници. В града под тепетата няма да има прием и за кранисти в Професионалната гимназия по машиностроене, както и за "Технологичен туризъм" в СОУ "Константин Величков" и СОУ "Пейо Яворов".

Минимумът от 18 души не е събран за специалността "Производство на сладкарски изделия" в Професионална гимназия "Димитър Солунски" в Асеновград. Заради мижав интерес по 1/2 паралелка "Промишлена електроника" и "Технология на полимерите" пък падат в Професионална гимназия "Иван Асен Втори". Закриват по половин паралелка "Технология на машиностроенето" в Професионална гимназия "Генерал Владимир Заимов" в Сопот и "Земеделско стопанство" в Селскостопанската гимназия в Белозем, а учениците са пренасочени в други профили. Всички останали училища могат да  попълват вакантните места до 5 септември, когато ще бъде утвърден приемът, заявиха от РУО-Пловдив.

Гимназиите с прием след седми клас обявиха на трето класиране общо за 33 профила. Най-много са незапълнените бройки в Професионалната гимназия по дървообработване "Христо Ботев" в Пловдив, където се търсят 25-има желаещи за първата у нас паралелка по дуалната система с редовен прием по специалността "Тапицерство и декораторство". Дори фактът, че имат платен стаж и осигурена на 100% работа след завършване на средното образование по сключен още при приема договор с фирма "ТЕД" не трогна учениците и родителите им. Но тъй като паралелката е пилотна, засега от Регионалното управление по образование-Пловдив не бързат да я закриват.

Директорът на гимназията Костадин Костадинов и екипът му водят усилена кампания цяло лято за привличане на мераклии да учат за тапицери и декоратори.

Подобна е ситуацията и в други професионални гимназии в региона, където учители обикалят от врата на врата да събират ученици и то дори в околните села. Мераклиите да овладяват професия се топели прогресивно с всяка следваща година въпреки обещанията, че имат гарантирано работно място с добро заплащане и стартова заплата от 800 лв., ако завършат успешно. Част от родителите на момчетата от малцинствата се съгласявали, но майките и бащите на момичетата от ромски произход не искали и да чуят да ги пуснат да учат в големия град с мотива, че ще им ги откраднат. Други пък смятали, че на седмокласничките и осмокласничките вече им е време да създадат семейство и раждат деца.

Коментари

Задължително поле