Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

Секс бомба обезвредена в редакцията на „Труд“

Камери заснели предполагаемите извършители на побоя над служител на „Левски“

Снабдиха още два квартала в Търново с контейнери за стари мебели До 2500 лева е глобата за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Йоанна Драгнева сподели снимки от изписването на дъщеря й

Прокуратурата подхваща продавача на „чудотворно лекарство“

МВР: Сигнали за бомби в летища и медии са изпратени и в други държави на ЕС

Ще оперират Стефан Данаилов в Бургас Проф. Андрей Йотов идва лично в "Бургасмед" да извърши интервенцията

Гала, Стефан и дъщеря му на пътешествие из Европа (СНИМКИ)

Тръмп: Всеки евреин, който гласува за демократите, показва или пълна неинформираност, или голяма нелоялност

Летищата във Варна и Бургас са получили електронни съобщения със заплахи за сигурността, няма отменени полети

Мадуро: От няколко месеца поддържаме контакти с високопоставени представители на САЩ

Градушка уби над 11 000 птици в САЩ

Възрастни съпрузи загинаха при катастрофа в Златаришко Дядото излязъл от пътя с ВАЗ

Златко Захович: Изключителни техничари!

Закриха паралелки в 8 училища в Пловдивска област

Дори и платеният стаж не успя да запълни първата паралелка по дуалната система в региона
Осем училища в Пловдивска област ще трябва да закрият паралелки с прием след основно образование заради липса на интерес към дадени специалности и недостиг на ученици за тях, сочи справка на Регионалното управление по образование (РУО).
Дори модерната специалност „Контрол и качество на храните“ в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии в Пловдив не успя да привлече интереса на достатъчен брой осмокласници. В града под тепетата няма да има прием и за кранисти в Професионалната гимназия по машиностроене, както и за „Технологичен туризъм“ в СОУ „Константин Величков“ и СОУ „Пейо Яворов“.
Минимумът от 18 души не е събран за специалността „Производство на сладкарски изделия“ в Професионална гимназия „Димитър Солунски“ в Асеновград. Заради мижав интерес по 1/2 паралелка „Промишлена електроника“ и „Технология на полимерите“ пък падат в Професионална гимназия „Иван Асен Втори“. Закриват по половин паралелка „Технология на машиностроенето“ в Професионална гимназия „Генерал Владимир Заимов“ в Сопот и „Земеделско стопанство“ в Селскостопанската гимназия в Белозем, а учениците са пренасочени в други профили. Всички останали училища могат да  попълват вакантните места до 5 септември, когато ще бъде утвърден приемът, заявиха от РУО-Пловдив.
Гимназиите с прием след седми клас обявиха на трето класиране общо за 33 профила. Най-много са незапълнените бройки в Професионалната гимназия по дървообработване „Христо Ботев“ в Пловдив, където се търсят 25-има желаещи за първата у нас паралелка по дуалната система с редовен прием по специалността „Тапицерство и декораторство“. Дори фактът, че имат платен стаж и осигурена на 100% работа след завършване на средното образование по сключен още при приема договор с фирма „ТЕД“ не трогна учениците и родителите им. Но тъй като паралелката е пилотна, засега от Регионалното управление по образование-Пловдив не бързат да я закриват.
Директорът на гимназията Костадин Костадинов и екипът му водят усилена кампания цяло лято за привличане на мераклии да учат за тапицери и декоратори.
Подобна е ситуацията и в други професионални гимназии в региона, където учители обикалят от врата на врата да събират ученици и то дори в околните села. Мераклиите да овладяват професия се топели прогресивно с всяка следваща година въпреки обещанията, че имат гарантирано работно място с добро заплащане и стартова заплата от 800 лв., ако завършат успешно. Част от родителите на момчетата от малцинствата се съгласявали, но майките и бащите на момичетата от ромски произход не искали и да чуят да ги пуснат да учат в големия град с мотива, че ще им ги откраднат. Други пък смятали, че на седмокласничките и осмокласничките вече им е време да създадат семейство и раждат деца.
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.