Закриха последната въгледобивна мина в Германия

Германия се разделя с въгледобива. Председателят на Европейската комисия и президентът на Федералната република присъстваха на официална церемония по закриване на мините. Тя включваше смиволичен и последен добив на каменни въглища в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Решението е взето преди 11 години, информира БНТ.

Това е краят на 200 години индустриална история и той е емоционален. Миньорите и техните съдби са вдъхновявали братя Грим за някои от прословутите им приказки. В най-добрите години за въгледобива, през 50-те на миналия век, в него са работили 600 000 души. От много време насам обаче държавата подкрепя финансово индустрията с близо милиард евро публични средства.

Към това се прибавя и енергийния растеж, който прави тежкия миньорски труд неконкуретен. Затова през 2007 германските политици решиха да започнат поетапно разделяне с въгледобива, който е и причинител на екологични замърсявания.

Благодарение на високи субсидии до масови и внезапни уволнения не се стигало. Германия сега се вдъхновява от партньорския и колегиален дух на миньорите, благодари им за труда и гледа към бъдещето.

Коментари

Задължително поле