Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Застреляха криминално проявен мъж в София

Зам.-министърът на регионалното развитие: Над 3,18 млрд. лева ще е бюджетът на ОП „Развитие на регионите“

Снимки: Веселина Ангелова

Бюджетът на Оперативната програма „Развитие на регионите“ ще бъде над 3,18 млрд. лева. Това обяви в сряда във Велико Търново зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

На форум, организиран от НСОРБ в старата столица тя представи пред кметове и общински съветници основните финансови механизми, по които общините от Северен централен район ще могат да осъществяват инвестиционни намерения през следващия програмен период.

По думите на зам.-министър Николова се предвижда създаване на клъстер, в който ще участват градовете Русе, Велико Търново и Варна.

„Според анализите трите града имат най-голям икономически потенциал, чрез който може да се осъществи сътрудничество между два региона – Северен Централен и Североизточен, както и да се съвместят ресурсите на река Дунав, на Черноморието и сухоземните пътища.Трите града ще имат общ бюджет, чрез който ще могат да структурират своите проекти, но това няма да ги ограничи да си партнират с останалите градове. Те ще бъдат центрове на растеж и двигатели в реализацията на по-глобални цели”, обясни Деница Николова.

Тя уточни още, че десет града в България ще получат общо 6 % от бюджета на Европейския фонд за регионално развитие като три от тях ще функционират като клъстер в програмния период от 2021 до 2027 година.

Идеята на новия период е да поощрява развитието на интегрираните териториални инвестиции, а общините да си партнират без да имат значение административните граници. Това създава по -голяма гъвкавост за изпълнение на мерки, ефективно оползотворяване на ресурсите за по-голяма част от територията и населението”, поясни Деница Николова.
Зам.министър Николова подчерта, че по ОП „Региони в растеж“ са разплатени 61 % от договорените средства.

„Няма риск за неусвояване на ресурс по програмата, а по-скоро има недостиг. Финансираните проекти през настоящия програмен период са над 500, но броят на изградените обекти е над десет пъти по-голям”, коментира Деница Николова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.