Зам.-министър Бойко Пенков: Правим стъпки за реанимиране на донорската програма в България

Стартираме заедно една национална информационна програма, както и наши организационни програми да реанимираме донорската програма на България. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на брифинг в Министерство на здравеопазването.

Зам.-министърът уточни, че идеята е да се направи пътна карта, благодарение на която в нашата страна да можем спокойно да извършваме трансплантации.

„Търсим партньорство, за да можем да решим проблеми на хората, които за съжаление умират поради липса на органи“, каза д-р Пенков и уточни, че от днес започва европейската седмица на донорството.

По думите му днес един млад човек е загинал, очаквайки своя шанс за трансплантация. Д-р Пенков посочи, че страната ни е направила преговори с почти цяла Европа, за да помогне на това момче. „Много хора не само в България, но и в Европа очакват своя шанс. Защо се промениха нещата и защо като че ли станаха по-трудни? Вие следите темата и знаете, че има проблеми от известно време с извършването на трансплантации в чужбина, а вече за липсата на донори и органи в България сте информирани многократно. В началото на 2018 г. 115 държави се присъединяват към една декларация за борба с трафика на органи, така наречения "трансплантационен туризъм". Присъединявайки се към тази декларация все повече страни затварят своите граници и достъпа на пациенти от други държави към съществуващи в техните страни трансплантационни програми“, поясни той и уточни, че това е огромно предизвикателство към страната ни.

"Трябва да се обърне негативизмът към донорството", допълни д-р Пенков.

„Да кажем, че от 50 потенциални донори, които има в болницата, успяват да убедят близките на максимум един или два от случаите, за да може други нуждаещи се да получат органи и правото на живот. Това е проблем и ключът към всичко е донорство, донорство, донорство“, допълни още заместник-министърът.

"До момента има два подготвени лицензирани центрове за трансплантация на бял дроб, сърце и сърце и бял дроб. Това са две наши болници, водещи, университетски. Има екипи, част от тях вече са преминали начално обучение. Преговаряме с бъдещи университети, университетски болници в чужбина, от Европа и нашите съседи да могат да идват цели екипи от тях в България“, каза д-р Бойко Пенков. По думите му се подготвят логистични програми, за да се използва всяка възможност за реакция.

България трябва да постигне десет донора на милион население, за да стане пълноправен член на "Евротрансплант", заяви заместник-министърът.

По думите на Петков едва, когато се постигнат тези резултати, страната ни ще може да ангажира чужди трансплантационни центрове да помагат на наши болни. „Докато ние наложим, подготвим хора, за да може тази програма да се прави в България“, поясни още д-р Пенков.

Той уточни, че за да се спаси живота на един от българите, чакащи за белодробна трансплантация, който е починал в Правителствена болница, страната ни е преговаряла с държави, извън осемте в организацията "Евротранслант", и в сряда е било уредено приемането му в италианска болница, но въпреки че всичко е било уредено, поради усложнения от хода на заболяването му, случаят е завършил фатално.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве