Муфлонче се роди в санданския зоокът

Свлачище затвори временно пътя между Асеновата крепост и село Лясково

Община Благоевград дари защитни костюми и шлемове на МБАЛ-Благоевград

9 служители на реда са дали положителни проби за коронавирус

Болницата в Белоградчик блокирана

Гърция пусна телефон за психосоциална подкрепа

Бургазлии ръкопляскат на медиците и на българите от балконите си Тони Димитрова занесе на пенсионер рисунки от внучетата му

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха на второ четене актуализацията на държавния бюджет

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас

Тръмп заплаши с мита вноса на петрол, за да защити енергийните работници в САЩ

Задържаха мъж за убийство в Пазарджик

Излекуван от COVID 19: Мисля, че пипнах заразата в София, имахме сбирка на 7- ми март През цялото време е имал само един симптом - температура

Деница Сачева: Общините ще откриват допълнителни офиси на бюрата по труда

Даниела Дариткова: Решенията за мерките се вземат, като се гледа общият баланс

Йорданка Фандъкова: Столична община е предприела мерки за бизнеса и за бюджета на общината

Зам.-министър Сачева: Детските помощи няма да бъдат спирани при 5 неизвинени отсъствия

Детските помощи няма да бъдат спирани при 5 неизвинени отсъствия, а ще бъдат насочвани към конкретното дете, но през училището, в което то учи или започне да посещава. Това заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева, информира БГНЕС. Тя участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който бяха обсъдени помените в Закона за социалното подпомагане.

„Новата методика на МОН предвижда помощите за деца да се получават директно от училището, а не както досега – директно да се разплащат на родителите. С промените детето ще получава от училището си дрехи, храна, обувки и други придобивки”, обясни Сачева като подчерта, че през последните 2 г. правителството провежда политика за борба и превенция на отпадането на децата от училище. И ако допреди 2 години 206 хиляди деца са били извън училищата, то след двегодишна усилена работа вече е ясно, че от тях 87 хиляди деца са в чужбина, 40 хиляди са върнати в училищата, а родителите на 19 хиляди деца ги принуждават да работят и не ги пускат на училище.

Тя обясни, че други около 10 000-11 000 деца са т.нар. „номади”, които постоянно пътуват с родителите си заради сезонната работа и не се записват на училище.

Сачева заяви, че при спиране на помощта преди парите са били давани на училището и то се е разпореждало с тях както иска. Тя уточни, че за миналата година министерството е върнало в образователната система над 4 млн. лева.

Сачева разясни защо досегашният механизъм за санкциониране на семейството не е работил.

„Ще дам пример с 4-членно семейство, на което са му спрени детските. То получава детски за децата до 140 лв. на месец. Ако се спрат помощите, то на следващия месец ще получи 99 лв. Заради гарантирания минимален доход, понеже на всички ще им е паднал дохода, на следващия месец ще получат 190 лв. Затова не работи мярката в момента. Санкционираш ги този месец, но следващия месец взимат повече пари”, обясни зам.-министърът и добави, че когато имаш реалната заплаха да ти отнемат детските за 1 година, което е около 1000 лв. и няма начин да си ги върнеш ще имаш мотив да пускаш детето си на училище или предучилищна група в детската градина.

Деница Сачева подчерта, че ако семейството получава друг вид помощи, то те няма да бъдат засегнати от промените в закона за социалното подпомагане, които се очаква да влязат в сила на 1.01.2020 г.

Стана ясно още, че има предложение неизвинените отсъствия да бъдат увеличени от 5 на 10.

Този законопроект беше подкрепен от работодателите и социалното министерство. Срещу него се обявиха синдикатите, които съзряха в него дискриминационен елемент, защото Конституцията не позволява да се отнемат права на хората, а в случая се касае именно за такова нещо.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ заяви, че са против подготвяните промени в Закона.

„Той е насочен към хора, които получават с изпълнение на множество критерии и изисквания мизерна социална помощ. Второ – защото от няколко години получателите на тези помощи намаляват с 20% всяка година. И трето – едва 6% от всички лица, които получават доходи под линията на бедност получават някакво подпомагане”, заяви.

Тя предложи още да се премахнат изискванията за получаване на детски и всички семейства да получават такава. Григорова заяви, че родителите заплащат детската градина, както и че има общини, които не гарантират място на дете в градина и докато това не се уреди, то не следва да бъдат лишени от подпомагане.

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов не подкрепи предложените промени с мотива, че образованието на деца до 16-годишна възраст е гарантирано от Конституцията на Р България; и за неизпълнението на това задължение отговорност трябва да бъде търсена от родителите.

Икономическите и бизнес организации напълно подкрепиха внесените промени в Закона.

Според БТПП обвързването на получаването на социални помощи със задължителното посещение на училище е необходимо, за да може децата да придобият навици за по-нататъшно образование или започване на работа.

От АИКБ, които също подкрепиха промените в Закона, родителят е отговорен за поведението на детето си; и социалното подпомагане освен права, дава и задължения. От организацията дори настояха все повече родители на деца, които получават социални помощи, да се включат в трудовия процес и да им бъде намерена сезонна работа като работници в земеделието, например. От Асоциацията поискаха и разширяване на обхвата на член 114А от Кодекса на труда, който касае еднодневните трудови договори.

На първото четене на промените в Закона в пленарна зала бе решено семейните помощи за децата, които не посещават детски градини или училища, да бъдат спрени. При пет неизвинени отсъствия за един месец от учебно заведение семейството ще бъде лишено от допълнителното стимулиране. През 2019 г. месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лв., за две деца – 90 лв., а за близнаци – 75 лв. Има подоходен критерий, според който доходите за член от семейството не бива да превишават 400 лв. на месец.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.