Зам.-министър Стефан Балабанов: Законът за футболното хулиганство влиза в парламента до 2 месеца

Снимка: БТВ

Над 1800 полицаи жандармеристи са ангажирани за мача „Левски” – ЦСКА тази вечер. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов по БТВ.

„Единствената ни цел е този футболен заряд, който го има вече седмица, да премине в една спокойна атмосфера и Дай Боже така да завърши мачът и хората спокойно да се приберат по домовете си”, каза той.

Изключителните мерки за сигурност, които се вземат сега, не са плод на това, което се случи преди седмица, категоричен беше Балабанов.

"България е подписала конвенция на 1 юли 2016 г. за борба с футболното и въобще със спортното хулиганство. Оттогава до момента МВР заедно със специалистите от Българския футболен съюз, спортното министерство, с други органи и организации, подготвя един закон, който ще бъде за борба със спортното хулиганство въобще. Взели сме опита на Великобритания, Франция, Италия и други европейски страни, но не искаме да копираме точно това, което са записали те", обясни зам.-министърът.

Той каза, че искат да направят една цялостна концепция, която да работи в бъдеще и да има ефект съобразен с нашите условия, с особеностите на българите.

До два месеца законопроектът ще бъде внесен в парламента, обясни Стефан Балабанов.

„Предстоят активни разговори с наши специалисти. Инициаторите на закона са Националният фронт за спасение на България и някои други депутати. Надявам се до края на този парламентарен сезон, преди лятната ваканция, той да бъде внесен.

Най-радикалните мерки в него са всяка институция и организация да поеме своята отговорност , както е разписано в законите в другите западноевропейски страни.

На първо място – домакините на срещите, ръководителите на футболните клубове, футболният съюз, спортното министерство. МВР трябва да бъде подкрепящ орган, който ще стои на входа със специални камери, които ще бъдат закупени, лицево ще се идентифицира всеки един футболен запалянко.

Ако той проявява агресия, ако той нарушава обществения ред, ние да имаме право именно полицията да приложи към него принудителни административни мерки, а пък той след това, ако иска, да съди нашите решения”, допълни Балабанов.

По думите му нещата не са толкова сложни и, ако това се случи, до две три години ще могат млади семейства и не само млади да водят децата си, внуците си и футболните срещи и другите спортни мероприятие да бъдат спектакъл.

Зам.-министърът каза, че имат подкрепата на всички за този закон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право