Започва двудневната неформална среща на европейските лидери в Залцбург

Снимка: Архив

Ще обсъждат кризата с мигрантите, делото „Скрипал“ и Брекзит

В австрийския град Залцбург започва двудневна неформална среща на върха на лидерите на страните от Европейския съюз. Очаква се основните теми да бъдат миграционната криза, преговорите по излизането на Великобритания от ЕС и ситуацията около отравянето в Солсбъри на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Събитието ще започне с работна вечеря, по време на която лидерите на 28-те ще обсъдят миграционната криза, която за трета година продължава да е сред най-актуалните проблеми на Евросъюза. Неназован източник от Съвета на ЕС обаче предупреди, че "не бива да очакваме пробив в Залцбург" по този въпрос.

Очаква се британският премиер Тереза Мей да запознае ръководителите на останалите страни от Евросъюза с развитията по делото Скрипал. Вероятно Мей ще помоли лидерите да въведат нов механизъм за санкции при използването на химическо оръжие.

Втората част от срещата в Залцбург ще премине без участието на Лондон. Останалите 27 страни ще обсъдят помежду си финалната фаза на преговорите за "Брекзит", който трябва да бъде осъществен след по-малко от шест месеца. "За съжаление възможен е сценарий, при който няма да бъде постигнато споразумение. Ако обаче действаме отговорно, то ще съумеем да избегнем катастрофата", отбеляза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа