Запушиха трафик дупка на летище София (обзор)

Подкупни граничари пропускали чужденци с менте документи през аерогарата

По 5000 евро стрували вход и изход от България

Петима гранични полицаи и четирима чужденци бяха задържани при разкриване на канал за нелегални мигранти през летище София. Акцията на спецпрокуратурата, ДАНС и дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР е разкрила, че на аерогарата има и таен ВИП, през който минават богати преселници с фалшиви визи и паспорти.

Ударът на службите ни е уникален, тъй като от няколко години на всички летища в Европа мерките за сигурност са засилени след серията терористични атаки. Подобен канал застрашава пряко националната сигурност, по него е можел без проблем да мине и Ал Багдади (лидерът на “Ислямска държава” - б.р.), каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Операцията започнала около 22 ч в четвъртък, разказаха криминалистите. Тогава те издебнали в капан един от граничните полицаи, който пристигнал с колата си на столичния булевард “Ал. Стамболийски”, за да получи 2000 евро - част от вече уговорен рушвет. Подкупният МВР служител бил арестуван, последвали задържания на неговите колеги и на чужденците, както и обиски в няколко софийски квартала.

Каналът през летището бил организиран от двама граждани на Бангладеш. Те живеели повече от 10 години в България, единият със статут на постоянно пребиваващ, а другият - като бежанец. Те набирали платежоспособни кандидат-мигранти и им подготвяли менте документи. Маршрутът през летище София струвал 5000 евро за вход и още 5000 евро за изход. Тези суми били само за граничарите, трафикантите вземали отделно. Когато пътникът кацнел у нас, полицаите вече го чакали и получавали по вайбър или уотсап снимка на документите му. Така го пропускали през пунктовете за контрол, без на камерите за наблюдение да се види нещо нередно. Имало е случаи, в които отваряли гише специално за госта си.

Последният случай е бил с чужденец, пристигнал у нас от Кипър и минал на контрол с фалшива виза на студент в държава от ЕС. При обиските са намерени сканирани и подправени различни документи, включително студентски книжки и дипломи, уточни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Задържаните чужденци и полицаи ще бъдат обвинени за каналджийство и получаване на подкупи, предстои чистка на началници в “Гранична полиция”.

 

ДАНС: Сигналът е отпреди 2 месеца

Сигналът за канал през летище София бил получен преди по-малко от 2 месеца, каза Антон Славчев, шеф на дирекция “Миграция” в ДАНС.

Чужденците оставали за кратко в София, а после поемали към страни от Западна Европа. Предстои разследващите да установят броят на преминалите мигранти и по кои маршрути са отпътували от България. Не е ясно как са минавали през други летища. Засега се знае, че двамата чужденци от Бангладеш са осигурявали коридор за свои сънародници и за граждани на Ирак. “Участниците в канали са печелели не от голям оборот, а от единични прехвърляния”, обясни Иван Гешев, шеф на спецпрокуратурата.

 

Румен Ганев, шеф на „Вътрешна сигурност“:

Заслепени от алчност жертват спокойствието ни

В тази ситуация, когато в Европа се случват трагедии, ще бъдем безкомпромисни към служители, които, заслепени от алчност, жертват сигурността на всички нас. Това заяви старши комисар Румен Ганев, директор на “Вътрешна сигурност” в МВР.

“Вече е създадена работна група с указания от министър Валентин Радев и главния секретар на МВР Младен Маринов, която да анализира постъпилата информация по този канал, който наистина е уникален. Ще бъдат взети много бързи дисциплинарни мерки, ако трябва, и за промяна в начина на обработката на документите на летището. Смятам, че кръгът от отговорни лица от Гранична полиция е доста по-голям и включва такива, които или са знаели, или са бездействали, с което също са подпомогнали канала. Ако началник не е знаел какво става, значи не е за това място”, коментира още старши комисар Ганев.

 

Иван Гешев, шеф на спецпрокуратурата:

Застрашена е националната сигурност

“За първи път констатираме трафик на хора през аерогара София. Не е преувеличено да се каже, че тези престъпления, в този конкретен случай, представляват съществена опасност и застрашават националната сигурност на страната”, заяви Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура.

“По този изграден канал за трафик на нелегални от Близкия изток през България към Европейския съюз може да бъде преведен всеки, можеше да бъде преведен и Ал Багдади (лидерът на “Ислямска държава” - б.р.). Преминаването на хора с фалшиви документи за самоличност, които са си платили, представлява съществен риск за сигурността на България и Европа. На българските граждани трябва да е ясно, че службите и прокуратурата работят сериозно за намаляване на тези рискове и пресичане на такива действия”, каза още прокурор Гешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право