Заради войната в Украйна: САЩ прекратиха програмата за боен хеликоптер на бъдещето

Конфликтът постави под въпрос общата оцеляемост на конвенционалните хеликоптери

Американската армия закри програмата за създаване на разузнавателно-боен хеликоптер от ново поколение - Future Attack Recon Aircraft (FARA), съобщава специализираното издание The War Zone.

Основната причина за решението е "промяна в представите за съвременната война". 

„Това, което научаваме на бойното поле, особено в Украйна, е, че въздушното разузнаване се е променило фундаментално“, коментира началникът на щаба на армията на САЩ генерал Ранди Джордж. „Сензорите и оръжията, монтирани на различни безпилотни системи и в космоса, са по-могъщи, всеобхватни и по-евтини от всякога". 

Пентагонът ще увеличи инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, за да "разшири и ускори способността на армията за безпилотно въздушно разузнаване, включително бъдещи тактически безпилотни въздушни системи".

Това, което коментарите на генерал Джордж не споменават, е, че войната в Украйна също силно постави под въпрос общата оцеляемост на конвенционалните хеликоптери. И украинските, и руските сили претърпяха значителни загуби на хеликоптери в хода на боевете и възприеха тактики, които са насочени директно към поддържането на тези платформи възможно най-далеч от потенциални заплахи.

Американската армия ще бъде изправена само пред още по-сериозни заплахи за противовъздушна отбрана при всеки бъдещ широкомащабен конфликт, особено този срещу Китай в Тихия океан. При този сценарий традиционните хеликоптери биха могли да бъдат с още по-ограничена полза предвид липсата на обхват, необходим за полезна работа в много големи области, голяма част от които биха били покрити с вода.

FARA стартира през 2018 г., като през това време за нея бяха похарчени около 2 млрд. долара, с очакването, че до края стойността й ще набъбне до няколко десетки милиарда. 

В рамките на FARA бяха създадени няколко прототипа на бъдещи хеликоптери. От 2020 г. революционният високоскоростен Raider X на "Сикорски" се конкурира с по-традиционния Bell 360 Invictus от "Белл". Последният приличаше на външен вид на известния щурмови хеликоптер RAH-66 Comanchе.

Bell 360 Invictus

Raider X на "Сикорски"

В допълнение към отмяната на разработката на FARA, американската армия ще прекрати производството на хеликоптера UH-60V Black Hawk. 

Ще се развива само проектът на обещаващия тилтротор Bell V-280 Valor.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии