Засечени са три нови случая на заразени със СПИН в Търновско

Трима  мъже от Великотърновска област са новозаболелите от СПИН през тази година. Това са констатирали специалистите от Кабинета за безплатно и анонимно изследване на СПИН в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в старата столица. И тримата са млади мъже във възрастовата група от 25 до 29 години, като единият от тях е затворник.

13 вирусоносители на заболяването са разкрити за 11 г, откакто работи кабинетът в РЗИ. До един от регистрираните са мъже. Най-възрастният болен от областта е бил на 72 години, но вече е починал. Най-младите са на възраст от 25 до 29 години.

"Резултатите винаги се съобщават лично в кабинета. Повечето хора са шокирани. Някои обаче очакват положителен резултат", обясняват експертите от РЗИ.

Такъв е бил случаят с мъж, който е признал, че е имал сексуални контакти със серопозитивна жена. Това е било причината той самият да се изследва. И неговият резултат е бил положителен. Няколко са случаите на болни, които живеят в чужбина и са се тествали в старата столица. По-голямата част от вирусоносителите от областта са признали, че са имали сексуални контакти с мъже.

Здравните специалисти напомниха, че изследването за опасното автоимунно заболяване отнема около 20 минути и е напълно безплатно и анонимно. До обяд се вземат пробите, а още следобед на същия ден се научават резултатите. При положителни резултати, изследванията задължително се повтарят.

По повод Международният ден за борба срещу СПИН – 1 декември, от РЗИ – Велико Търново отчетоха и резултатите от Регионалната АНТИ СПИН  кампания. Презентации на тема “С лице към истината”, срещи с ученици, разпространяване на информационни материали са само част от проявите включени в кампанията. 1362 здравно-образователни материали и 8315 презерватива са раздадени на ученици от областта. Изследвани са 245 души в затворите

В първия ден на новия месец в центъра на Велико Търново ще бъдат раздавани червени лентички, листовки и презервативи, съобщиха още от РЗИ в старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България