Засечен ли е сигнал от извънземни?

Имало потвърждение за излъчване в близост до звездата Проксима Кентавър

Данните се проучват от 2019 г.

Саймън Холанд, известен с документалните си филми за Би Би Си и проектите на НАСА, заяви, че програма, подкрепена от Оксфорд, е открила признаци на „нечовешки интелект“ и „извънземен разум“ в нашата галактика. Става въпрос за радиосигнал, записан в продължение на пет часа, идващ в близост до звездата Проксима Кентавър.

Холанд казва, че екипът все още изучава сигнала, което е забавило публикуването на данните. Сигналът е регистриран за първи път още на 29-ти април 2019 г. и оттогава се водят много дискусии за неговия произход. Холанд заяви, че е получил потвърждение за откритието от представител на проекта Breakthrough Listen, който се занимава с търсене на извънземни сигнали.

Въпреки че подобен сигнал от същия регион през 2021 г. се оказа фалшив, Холанд смята, че сегашният сигнал може да е истински, тъй като има тесен електромагнитен спектър, което означава, че е най-вероятно това е изкуствено създаден техногенен сигнал от извънземен разум.

Да напомним, че Breakthrough Listen започна като изследователски проект с нестопанска цел на стойност 100 млн. долара, иницииран от родения в СССР израелски предприемач, инвеститор и физик Юрий Милнер още през месец януари 2016 г. От 2023 г. насам програмата Breakthrough Listen се ръководи от физика д-р Андрю Симион от Оксфордския университет в Обединеното кралство.

Проксима Кентавър се намира на 4,2 светлинни години от Земята и има две потвърдени планети – подобен на Юпитер газов гигант и скалист свят, наречен Проксима b, в обитаемата зона – ключови характеристики на звездната система, които все още вълнуват учените относно перспективите ѝ като дом за извънземен живот.

Друг интересен момент е, че данните все още се анализират и официалните резултати ще бъдат представени след около един месец. Но такива са първоначалните изводи, получени в рамките на програмата Breakthrough Listen.

Редица технологични медии съобщиха, че трябва да се има предвид, че тази новина първоначално бе публикувана в DailyMail, който е известен със сензационните си истории. Затова е по-добре да понижим градуса на очакванията – в действителност всичко може да не е така, както е описано. Очаква се публикуването на нова информация.

(От kaldata.com)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука