Еврогрупата не взе решение по последния транш от помощта за Гърция

Историкът Спас Ташев: Името „Илинденска Македония” не решава проблемите в региона

Откриха втората черна кутия на катастрофиралия в Куба пътнически самолет

Пътен полицай взима пари от столичен шофьор, инструктира как да му даде рушвета

Поп-фолк певицата Емилия в болница след катастрофа 19-годишно момче, което е шофирало, е с опасност за живота

Временни ограничения на движението в София

Ирландия гласува на референдум за абортите

Градушки в няколко населени места в страната

От днес влиза в сила новият Европейски регламент за защита на личните данни

Седем души загинаха при атака в Бенгази

Конгресмени: Няма доказателства, че в предизборния екип на Тръмп е бил внедрен шпионин

Пентагонът: Не е повишена готовността на въоръжените сили на САЩ

Обвиниха Морган Фрийман в сексуален тормоз

15 ранени след експлозия в ресторант в щата Онтарио

Вижте къде в София няма да има вода днес

Застой на цените на жилищата в София Предлагат отстъпки до €20 000

Снимка: Пламен Стоименов/ Архив

Слабо поскъпване в “Суха река”, “Света Троица”, “Люлин”, “Красно село” и “Манастирски ливади”

Застой на цените на жилищата в София през първите шест месеца на годината отчете агенция “Адрес”. Колебанията в стойностите по квартали са в рамките на 2-3% в сравнение с края на 2016 година. С над 2% поскъпват апартаментите в общо 5 столични квартала – “Суха река”, “Света Троица”, “Люлин”, “Красно село” и “Манастирски ливади”.

“Не малко собственици предлагат за продажба жилищата си с до 60% над средната пазарна цена, което ги поставя в неизгодна ситуация от която могат само да загубят”, обясни изпълнителният директор на компанията Георги Павлов. По думите му над 25% от предлаганите имоти престояват на пазара над 1 година преди сделка. От друга страна на пазара има отстъпки над 20 000 евро.

“Тези сделки са малко, за да очертаят ясна тенденция, но това може е още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите”, казва Павлов.

Двустайните и тристайните жилища продължават да формират най-големите дялове в типовото разпределение на имотите. Те са съответно 35% и 39% от всички сключени през полугодието сделки. Следващите по популярност имоти са едностайните жилища и гаражите – всеки с дял от 7%.

Над 100 000 евро е стойността на 22% от сключените за шестмесечието сделки. Други 26% от покупките са на цена между 70 000 и 100 000 евро. Картината за София е дори по-ярка в източните столични райони като “Изток”, “Изгрев”, “Яворов”, “Гео Милев”, “Редута”. Там делът на покупките над 100 000 евро е 40%, а на тези между 70 000 и 100 000 евро – 37%.

“Източна София традиционно е предпочитан район от по-висок ценови клас. Заедно с активизирането на пазара през последните години там се появиха и много възможности за ново строителство, поради сравнително големия обем свободни парцели. Това създаде допълнителни предпоставки тези квартали да станат още “по- гореща” зона за сделки”, казва Павлов.

Прогнозата на брокерите до края на годината е за активен пазар със стабилни цени и умерен ръст на ипотечното кредитиране.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Има ли търсене има и предлагане. В случая и аз се чудя на какво отгоре толкова пари? Ама явно има и дефицит на свестни имоти, пазарът не е стандартизиран и за това доста хора се възползват и си слагат нереални цени на панелките.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.